Bewoners en milieuorganisaties spreken over een ecologische ramp

Miljoenen plastic korrels aangespoeld op Galicische kust

© Noia Limpa

Vrijwilligers en bewoners hebben al meer dan 50 zakken van elk 25 kilogram verzameld in de Rias Baixas, een kuststreek in het zuiden van Galicië.

De anders zo groene kust van Galicië kleurde de voorbije weken wit doordat verschillende baaien overspoeld werden door miljoenen plastic pellets, kleine plastic balletjes. Bewoners en milieuorganisaties spreken over een ecologische ramp.

De getroffen gebieden zijn de Rías Baixas, de Ría de Muros-Noia en een zandstrand in Muxía. De eerste vervuiling werd waargenomen op 13 december op het strand van Espiñeirido. Sindsdien duiken er grote hoeveelheden pellets op in verschillende kustplaatsen in Galicië, zowel los als in een plastic verpakking.

Scheepscontainer

Het is de lokale milieu-organisatie Noia Limpa, die instaat voor kustbescherming, die eind december alarm sloeg. Vrijwilligers en bewoners hebben al meer dan 50 zakken van elk 25 kilogram verzameld in de Rias Baixas, een kuststreek in het zuiden van Galicië. Intact gebleven zakken dragen de naam van een bedrijf dat in Polen is gevestigd en dat gespecialiseerd is in additieven voor kunststoffen.

Dat bedrijf liet in een verklaring weten dat de miljoenen pellets die zijn aangespoeld, afkomstig zijn van ten minste één container die vorige maand voor de kust van Portugal van een schip is gevallen.

Het is niet bekend hoeveel zakken de container vervoerde. Er komen nog steeds nieuwe meldingen van pellets en zakken die op verschillende stranden in Galicië opduiken.

Plastic pellets zijn kleine bolletjes, niet groter dan 5 mm, die worden gebruikt als grondstof voor de productie van plastic producten. Door hun formaat vormen ze ook een ernstig milieuprobleem.

Bedrijven die ermee werken tekenen steevast lekkage op in de verschillende stadia van de plastic productie- en distributieketen, waardoor volgens organisatie The Plastic Soup Foundation alleen al in de EU elke dag tot wel 23 miljard bolletjes in het milieu terechtkomen. Op jaarbasis is dat maar liefst 160 miljoen kilo.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.