Miljonair schenkt 150.000 hectare aan Argentijnse overheid

Nieuws

Miljonair schenkt 150.000 hectare aan Argentijnse overheid

Miljonair schenkt 150.000 hectare aan Argentijnse overheid
Miljonair schenkt 150.000 hectare aan Argentijnse overheid

18 november 2011

De Amerikaanse miljonair Doug Tompkins heeft de Argentijnse overheid 150.000 hectare natuurgebied geschonken. De voorwaarde is dat de overheid er een enorm nationaal park mee maakt.

Het natuurgebied dat Doug Tompkins schenkt, ligt in de Iberá-streek, een enorm moerasgebied in de noordoostelijke provincie Corrientes. De streek, die bekend staat als een van de belangrijkste zoetwaterreservoirs van Zuid-Amerika, beschikt over een grote biodiversiteit.

Doug Tompkins, een voormalige modemagnaat, deed de schenking via zijn milieustichting, de Conservation Land Trust (CLT), die al tienduizenden hectare natuurgebied in Zuid-Amerika kocht.

Grootste nationaal park

De Argentijnse overheid krijgt de 150.000 hectare op voorwaarde dat ze het grootste deel van Iberá omvormt tot nationaal park. “De CLT heeft een duidelijke bereidheid getoond, maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de overheden van Corrientes en Argentinië”, zegt CLT-woordvoerder Marian Labourt.

Het hele Iberá-gebied is 1,3 miljoen hectare groot. Daarvan is al 553.000 hectare publiek toegankelijk met de status van provinciaal park. Van de resterende oppervlakte bezit de Conservation Land Trust 150.000 hectare, die ze nu schenkt. Als die twee worden samengevoegd, kan een nationaal park van iets meer dan 700.000 hectare ontstaan, dat zou meteen het grootste nationale park van Argentinië zijn.

Nog meer miljonairs

De 68-jarige Doug Tompkins, die zich in de jaren zestig profileerde als een groot liefhebber van bergbeklimmen en kajakken, vergaarde zijn fortuin met bekende sportieve modemerken als The North Face en Esprit. Eind jaren tachtig trok hij zich terug uit de zakenwereld en begon hij zich toe te leggen op milieubehoud. In 1992 richtte hij de Conservation Land Trust op. Hij woont in Zuid-Amerika.

Zijn stichting bezit ook 900.000 hectare in het Zuid-Argentijnse en Zuid-Chileense Patagonië. Daar zijn ook andere miljonairs als Ted Turner en de familie Benetton actief. De Benettons, de Italiaanse eigenaars van het bekende kledingmerk, bezitten er sinds 1991 bijna 1 miljoen hectare grond. Ze houden er onder meer een kwart miljoen schapen, die elk jaar 1,3 miljoen kilogram wol produceren. Ze hebben er ook boomplantages, een leerlooierij en andere fabrieken.

Pas eind jaren negentig kregen ook rijke Argentijnen oog voor de mogelijkheden die Patagonië biedt. Televisiester Marcelo Tinelli en basketbalgod Manuel Ginóbili zijn twee van de nieuwe Argentijnse grootgrondbezitters in Patagonië.