Minder armoede kan leiden tot meer migratie Mexico-VS

Nieuws

Minder armoede kan leiden tot meer migratie Mexico-VS

Diego Cevallos

20 juni 2007

Niet de armoede maar wel de ambitie van Mexicanen om meer te verdienen, houdt de massale migratie van Mexico naar de VS aan de gang. Zelfs als de armoede in Mexico slinkt, kan de volksverhuizing in Noord-Amerika daarom de komende jaren nog toenemen, voorspellen onderzoekers van de VN.

De voorbije decennia verhuisden ongeveer 11 miljoen Mexicanen naar de VS. Tegenwoordig vertrekken elk jaar ongeveer 500.000 nieuwe migranten richting noorden, en waarschijnlijk zal dat aantal nog toenemen, zeggen onderzoekers van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP). Naarmate de armoede in Mexico afneemt, zullen immers meer Mexicanen gevoelig worden voor het grote loonverschil en de sociale kloof tussen Mexico en de VS. Het zijn immers vooral mensen die al wat hebben gespaard en een zeker opleidingsniveau hebben, die de grote stap wagen. 
In een uitgebreid rapport over de menselijke ontwikkeling in Mexico roept het UNDP Mexico op tot beter overleg met de VS, vooral over ontwikkelingsinitiatieven die de economische vooruitzichten in Mexico verbeteren. Het rapport, dat maandag werd voorgesteld, is kritisch over restrictieve immigratiepolitiek die de VS voeren. Maar de auteurs lezen ook de Mexicaanse overheid de les: die legt even weinig respect aan de dag voor de rechten van de honderdduizenden Midden-Amerikaanse migranten die via Mexico de VS proberen te bereiken. 
Het UNDP staat stil bij de grote regionale verschillen op het vlak van menselijke ontwikkeling in Mexico. De hoofdstad kan op het vlak van levensverwachting, onderwijs en inkomen even goede cijfers voorleggen als Tsjechië. De armste Mexicaanse deelstaten, in het zuiden van het land, zitten op het niveau van Palestina en Kaapverdië. 
Een vijftal Mexicaanse deelstaten doen volgens het UNDP-onderzoek globaal gezien voordeel bij de migratie, maar zeker zes deelstaten gaan erop achteruit. De Mexicaanse migranten maken samen elke jaar wel 23,5 miljard dollar (17,5 miljard euro) aan het thuisfront over, maar de arme deelstaten verliezen hun beste krachten. Die aderlating vertaalt zich in een lagere productiviteit. “Daarom benadrukken wij dat een lokaal ontwikkelingsbeleid de beste manier is om de migratie tegen te houden”, zegt  Luis Felipe Calva, een van de auteurs van het rapport. 
Volgens het onderzoek zal de migratie van Mexico naar de VS alleen duidelijk afnemen als de economische en sociale kloof tussen de twee landen merkbaar versmalt. Dat is voorlopig niet te verwachten.