Minderheden Sri Lanka ontgoocheld over verkiezingsuitslag

Nieuws

Minderheden Sri Lanka ontgoocheld over verkiezingsuitslag

Suvendrini Kakuchi

29 januari 2010

De overwinning van de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapakse is een ontgoocheling voor de minderheden in het land. Zij hadden hun hoop gesteld in Rajapakses uitdager, Sarath Fonseka.

Die hoop verdween toen Rajapakse begin deze week won met een meerderheid van 57 procent. Voormalig legeraanvoerder Sarath Fonseka haalde iets meer dan 40 procent van de stemmen. Hij was de man die het leger aanvoerde tijdens het beslissende offensief tegen de Tamiltijgers. Hij kreeg de steun van een coalitie van de grote Verenigde Nationale Partij, kleinere Tamil- en moslimpartijen en van de Janatha Vimukthi Partij.
Tijdens zijn verkiezingscampagne had Rajapakse het voortdurend over zijn wens om “het land te verenigen”, maar die oproep is duidelijk afgewezen door de moslim- en Tamilminderheden, zegt R. Bharathi van de Sudar Oli, een belangrijke Tamilkrant. In gebieden waar de minderheden sterk staan, werd aanzienlijk minder op Rajapakse gestemd dan in andere regio’s.

Tweederangsburgers

De Tamilbevolking hoopte vooral op een leider die hun rechten als Sri Lankaanse burgers zou respecteren: het recht op een baan, op land, op onderwijs en op veiligheid voor hun gezin. Volgens veel Tamils zijn die aspiraties systematisch genegeerd door Rajapakse.
Professor Jayadeva Uyangoda van de universiteit in Colombo vindt het ironisch dat de minderheden zich scharen achter de legercommandant die de etnische oorlog geleid heeft. “De overwinning van Rajapakse is een zware slag voor de minderheden, omdat hun hoop op verandering afgewezen is”, zegt hij. “Voor hen is de toekomst duidelijk: van nu af aan zijn ze tweederangsburgers.”
Volgens mensenrechtendeskundige Deepika Udugama, professor aan de universiteit in Colombo, ligt de kiezer niet wakker van de aspiraties van de minderheden. “Het gebrek aan politieke maturiteit in Sri Lanka is zonneklaar”, zegt ze. “De kiezer kijkt niet verder dan de retoriek van de politici. Zolang aan de economische noden van het individu voldaan is, doet de kiezer geen moeite om zich vragen te stellen bij de klachten van de minderheden.” Volgens Udugama zal het versterkte regime van Rajapakse dezelfde “paternalistische” politiek volgen ten opzichte van de minderheden.