Dossier: 

Minister Van Overtveldt vraagt Panama Papers aan media

Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA), heeft de vier media die het ‘Panama Papers’-onderzoek uitbrachten in België, verzocht alle gelekte gegevens over Belgische belastingplichtigen over te maken. In een gezamenlijk antwoord meldden De Tijd, Knack, MO* en Le Soir dat het consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ reeds aankondigde dat het in mei data zal prijsgeven.

  • Bankenverband - Bundesverband (CC by-nd 2.0) Minister Van Overtveldt (hier tijdens een toespraak voor het 'Bundesverband Deutscher Banken in 2015) liet de redacties van De Tijd, Knack, MO* en Le Soir weten dat hij 'het onderzoek met de gepaste spoed en op basis van zo volledig mogelijke informatie wil aanvatten' Bankenverband - Bundesverband (CC by-nd 2.0)

Vandaag, dinsdagmiddag, heeft het kabinet van minister Van Overtveldt gevraagd aan de redacties van De Tijd, Knack, MO* en Le Soir om ‘hem alle informatie en stukken (afkomstig uit de data van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca) waarover ze beschikken, en die betrekking hebben op Belgische belastingplichtigen, te bezorgen’. De vraag komt er nadat de vier redacties zondagavond onthulden dat de namen van meer dan 700 Belgen opduiken in de zogeheten ‘Panama Papers’.

De minister liet de redacties weten dat hij ‘het onderzoek met de gepaste spoed en op basis van zo volledig mogelijke informatie wil aanvatten’. ‘Het spreekt voor zich dat het kabinet en de administratie deze gegevens enkel zullen gebruiken in het kader van het onderzoek, en niet voor communicatieve doeleinden’ garandeerde Van Overtveldt nog. 

In een gezamenlijk antwoord aan de minister verwijzen de vier redacties naar het internationaal consortium van onderzoeksjournalisten ICIJ dat reeds zelf meegedeeld heeft dat het in de loop van de maand mei, op het einde van het wereldwijde onderzoek, data zal prijsgeven op het internet. Het zal gaan over de gegevens die het consortium zelf als pertinent beschouwt om publiek te maken.

De vier redacties laten de minister ook weten dat ze zich contractueel geëngageerd hebben tegenover ICIJ, dat beschikt over de gegevens waarop het Panama Papers-onderzoek gebaseerd is, om de gegevens voordien niet door te spelen aan derde partijen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.