Minstens 1000 burgerdoden in Nigeria sinds januari

Nieuws

Minstens 1000 burgerdoden in Nigeria sinds januari

Minstens 1000 burgerdoden in Nigeria sinds januari
Minstens 1000 burgerdoden in Nigeria sinds januari

IPS

26 maart 2015

Bij aanvallen van de islamitische groep Boko Haram zijn dit jaar al meer dan duizend burgers omgekomen. Dat blijkt uit persoonlijke getuigenissen en analyses van berichtgeving in de media door mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

European Commission DE ECHO (cc by-nd 2.0)

Ontheemden uit het noorden van Nigeria in een kamp in Niger. Sinds het begin van de gewelddaden door Boko Haram zijn duizenden mensen de regio ontvlucjht

European Commission DE ECHO (cc by-nd 2.0)

Strijders van Boko Haram, die zich vanuit het noordoosten van Nigeria verspreiden over Kameroen, Tsjaad en Niger, vallen opzettelijk dorpen aan en zijn verantwoordelijk voor massamoorden en ontvoeringen, zegt HRW in een vandaag (donderdag) verschenen rapport.

De mensenrechtenorganisatie sprak eind januari met vluchtelingen uit de staten Yobe, Adamawa en Borno in het noordoosten van Nigeria. “Elke week horen we meer over de misdaden van Boko Haram tegen de bevolking”, zegt Mausi Segun, Nigeria-onderzoeker bij HRW. “De Nigeriaanse regering moet het beschermen van burgers tot prioriteit maken in militaire operaties tegen Boko Haram.”

Bijna een miljoen mensen is op de vlucht geslagen sinds de islamitische rebellengroep in juli 2009 een gewelddadige opstand begon. In 2014 kwamen er volgens HRW minstens 3750 burgers om bij aanvallen van Boko Haram in Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger.

Ontvoeringen

De groep ontvoerde ook honderden vrouwen en meisjes, die onderworpen werden aan gedwongen bekeringen, gedwongen huwelijken, verkrachting en andere vormen van misbruik. Jonge mannen en jongens werden gedwongen zich aan te sluiten bij Boko Haram. Weigerden ze dit, dan werden ze vermoord.

De mensenrechtenorganisatie stelt dat de Nigeriaanse veiligheidstroepen geen voorzorgsmaatregelen nemen om de bevolking te beschermen tijdens operaties tegen Boko Haram. In december vielen Nigeriaanse troepen volgens getuigen het dorp Mundu binnen, vlakbij een Boko Haram-basis in de staat Bauchi. Bij die aanval vielen vijf burgerdoden en raakten zeventig gezinnen dakloos. Dorpsbewoners verklaarden tegenover HRW dat Boko Haram niet in het dorp aanwezig was tijdens de aanval.

“Burgers in het noordoosten hebben dringend bescherming nodig tegen Boko Haram en moeten zeker niet aangevallen worden door militairen die geacht worden hen te beschermen”, zegt Segun. De legerleiding heeft inmiddels een onderzoek aangekondigd naar de incidenten in Mundu.

Strafhof

Sinds enkele weken slagen de legers van Nigeria, Kameroen, Tsjaad en Niger er door gezamenlijk optreden in om Boko Haram terug te dringen op sommige plaatsen in het noordoosten van Nigeria.

Het Internationaal Strafhof (ICC) is een vooronderzoek begonnen naar de situatie in Nigeria. Op grond van de uitkomsten wordt besloten of er een officieel onderzoek komt naar personen die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden.