Grote gevolgen voor watervoorraden en aanzienlijke impact op zeespiegelstijging

Minstens helft van alle gletsjers ten dode opgeschreven

Pixabay

Zelfs in het meest gunstige scenario, waarbij we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5 graad, zal bijna de helft van alle gletsjers gesmolten zijn tegen 2100.

Volgens een nieuwe studie met verbeterde modellen verdwijnen gletsjers nog sneller dan tot nog toe werd aangenomen. In het huidige tempo verdwijnen 2 op de 3 gletsjers tegen het einde van deze eeuw.

Voor de studie, die vorige donderdag werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science, gebruikten wetenschappers verbeterde modellen en uitgebreide datasets. Op basis van twee decennia aan satellietgegevens, van alle 215.000 gletsjers die zich nu op aarde bevinden, maakten de onderzoekers projecties voor verschillende opwarmscenario’s.

Kleine gletsjers in gevaar

Zelfs in het meest gunstige scenario, waarbij we de opwarming van de aarde kunnen beperken tot 1,5 graad, zal bijna de helft van alle gletsjers gesmolten zijn tegen 2100.

De meeste van de gletsjers die zullen verdwijnen zijn klein, met een oppervlakte van minder dan één vierkante kilometer. Toch zal hun verlies lokaal voor krimpende watervoorraden zorgen, en globaal gezien een aanzienlijke impact hebben op de zeespiegelstijging.

Ook zal de aanblik en eigenheid van veel landschappen veranderen - wat het toerisme zal treffen - en vergroot het risico op aardverschuivingen. In het 1,5 graden-scenario zal de totale gletsjermassa in de wereld met 25% afnemen.

Verschillende scenario’s

Rekening houdend met alle toegezegde klimaatinspanningen, en de blijvende investeringen in fossiele brandstoffen, verwacht het klimaatpanel van de Verenigde Naties echter dat we afstevenen op een opwarming van 2,7 graden.

In het absolute doemscenario, waarbij de aarde 3 tot 4 graden warmer wordt, kan tot 83% van alle gletsjers verdwijnen.

In dat geval voorspellen de onderzoekers dat meer dan twee derde (68%) van het aantal gletsjers - en ongeveer een derde (32%) van de totale gletsjermassa - zal verdwijnen. In Centraal-Europa, het Andesgebergte en Noord-Amerika zullen er in dat scenario nog nauwelijks gletsjers te vinden zijn.

In het absolute doemscenario, waarbij de aarde 3 tot 4 graden warmer wordt, kan tot 83% van alle gletsjers verdwijnen.

De studie berekende ook dat door al dat smeltende ijs de zeespiegel wereldwijd met 4 tot 14% meer zal stijgen dan eerdere prognoses.

De onderzoekers benadrukken dat elke actie om de gemiddelde temperatuurstijging op aarde te beperken, een gunstig effect heeft op de gletsjers. Ze wijzen erop dat het vast staat dat een groot aantal gletsjers zal verdwijnen, maar dat het nog niet te laat is om het verlies te beperken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.