Misdaadsyndicaten belangrijker dan Bin Laden, zeggen VN

Nieuws

Misdaadsyndicaten belangrijker dan Bin Laden, zeggen VN

Marwaan Macan-Markar

19 april 2005

VN-baas Kofi Annan wil een internationaal orgaan oprichten dat landen assisteert bij de uitbouw van hun gerechtelijk apparaat. De beslissing is het eerste concrete resultaat van de 11de VN-Conferentie over Misdaadpreventie, nog tot vrijdag in Bangkok.

Er is geen geschikter plaats om een conferentie over georganiseerde misdaad te houden dan in Bangkok. Thailand is één van de landen waar de georganiseerde misdaad een bedreiging vormt voor de samenleving. Het is een draaischijf voor alles wat illegaal is: olie, hout, slachtoffers van mensenhandel, synthetische drugs, wapens en bedreigde diersoorten. Mensensmokkelaars zijn in Thailand kind aan huis voor valse identiteitspapieren voor hun cliënten. Het land is de drukkerij van de wereld wat betreft nepdocumenten.

De internationaal georganiseerde misdaad is één van de zes grote mondiale bedreigingen, zegt Antonio Maria Costa, de baas van de VN-organisatie voor drugs- en misdaadbestrijding van de Verenigde Naties (UNODC). Misdaadsyndicaten zijn een veiligheidsrisico van hetzelfde kaliber als het terrorisme en het broeikaseffect, maar wordenschromelijk onderschat.

Sinds 11 september 2001 coöpereren regeringen steeds meer in de strijd tegen het terrorisme. Met de internationale samenwerking tegen de georganiseerde misdaad daarentegen is het nog steeds pover gesteld.

De VN willen een bijdrage leveren door landen te helpen bij de uitbouw van een adequaat strafrecht en een behoorlijke correctionele rechtspraak. Er is één doelstelling die uitsteekt boven alle andere en dat is de versterking van de correctionele justitie wereldwijd, zegt Costa.

VN-baas Kofi Annan pakte bij de opening van de misdaadconferentie gisteren (maandag) uit met een voorstel om dat te realiseren. Landen die uit een oorlogssituatie komen, moeten kunnen rekenen op internationale assistentie bij de uitbouw van een gerechtelijk apparaat. Annan wil snel ‘een assistentiedienst voor ordehandhaving’ oprichten die landen die uit een periode van instabiliteit of oorlog komen, kan helpen om de orde te herstellen.

Nog tot volgende week maandag buigen 3.000 experts uit 114 landen zich over de veiligheidsproblemen van vandaag: de jeugdmisdaad, het gevangeniswezen, de georganiseerde misdaad en het terrorisme. Twee nieuwe thema’s dit jaar zijn de trafiek in cultureel erfgoed en cybermisdrijven. De Thaise minister van Justitie Suwat Liptapanlop wil dat er een internationale aanpak komt van de computermisdaad. De technologie die bedoeld was voor handel en investeringen is een wapen geworden in handen van de georganiseerde misdaad. Ik pleit voor een vroegtijdig waarschuwingssysteem voor computermisdaden. (MM)