“Match de la mort” - ophefmakende campagne tegen wapenleveringen aan Saoedi-Arabië

Nieuws

Amnesty klaagt wapenleveringen aan

“Match de la mort” - ophefmakende campagne tegen wapenleveringen aan Saoedi-Arabië

“Match de la mort” - ophefmakende campagne tegen wapenleveringen aan Saoedi-Arabië
“Match de la mort” - ophefmakende campagne tegen wapenleveringen aan Saoedi-Arabië

Francesca Van Daele

27 maart 2018

Amnesty International voert actie naar aanleiding van de vriendschappelijke voetbalwedstrijd van de Rode Duivels tegen Saoedi-Arabië vanavond. De mensenrechtenorganisatie verspreidde een opvallend affiche gericht aan Waals minister-president Willy Borsus die verantwoordelijk is voor FN-wapenleveringen aan Ryad.

© Amnesty

© Amnesty​

Amnesty International voert actie naar aanleiding van de vriendschappelijke voetbalwedstrijd van de Rode Duivels tegen Saoedi-Arabië vanavond. België heeft het voorstel om deze wedstrijd te spelen, aanvaard voor een cheque van ongeveer één miljoen euro, kwam het Laatste Nieuws te weten en werd nadien ook gemeld in het VTM-journaal.

Amnesty verspreidde op sociale media een Franstalige affiche met de boodschap: “Meneer Borsus, heb de b… en zeg nee tegen wapenverkopen aan Saoedi-Arabië”. De organisatie richt zich hiermee op Waals minister-president Willy Borsus en heeft het naar eigen zeggen niet op de oefenmatch of de Belgische voetbalbond gemunt. Borsus is als hoofd van de Waalse regering verantwoordelijk voor de levering van FN-wapens aan Saoedi-Arabië. De interland werd als een ideale opportuniteit gezien om de campagneboodschap in de schijnwerpers te zetten.

Het gebeurt nog dat Amnesty acties opzet naar aanleiding van sportwedstrijden. Zo heeft de organisatie zich bijvoorbeeld gefocust op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2022. Verschillende rapporten geven namelijk aan dat de constructie van de Qatarese voetbalstadions gepaard gaan met illegale arbeidsmigratie en uitbuiting.

Saoedi-Arabië krijgt ook regelmatig aandacht van Amnesty International. Voornamelijk de zaak omtrent Raif Badawi, de blogger die in mei 2014 werd veroordeeld tot tien jaar cel en duizend stokslagen, is hier bij ons bekend. Daarnaast behandelt Amnesty gelijkaardige dossiers met betrekking tot de doodstraf en repressie van journalisten en mensenrechtenactivisten. Het land mag dan wel aangekondigd hebben dat vrouwen tegen juni 2018 met de auto mogen rijden, toch is dat nog maar een kleine stap van een lange weg die moet afgelegd worden.

FN-wapens voor Saoedi-Arabië

Amnesty vindt de wapenleveringen van het Waals gewest aan Saoedi-Arabië onverantwoord. De Waalse wapenfabrikant FN is volledig in handen van de Waalse overheid. De toekenning van de exportlicenties verloopt echter helemaal niet transparant en bijgevolg is het onmogelijk om te weten waar de wapens uiteindelijk terecht komen.

Het bloedvergieten in buurland Jemen is ondertussen drie jaar geleden begonnen. The New Yorker kon achterhalen dat Saoedi-Arabië maandelijks maar liefst 5 miljard dollar spendeert aan de bombardementen op Jemen. Maar daarnaast worden de wapens van FN wellicht ook gebruikt voor mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië zelf.

Redenen genoeg dus voor Amnesty International om de oefenmatch van vanavond tussen onze Rode Duivels en de Saoedi’s aan te grijpen om de Waalse regering onder druk te zetten.