MIT-onderzoekers bezorgen elke Indiër elektriciteit

Nieuws

MIT-onderzoekers bezorgen elke Indiër elektriciteit

MIT-onderzoekers bezorgen elke Indiër elektriciteit
MIT-onderzoekers bezorgen elke Indiër elektriciteit

IPS

26 januari 2016

Wetenschappers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) werken aan een manier om ook plattelandsbewoners in India aan elektriciteit te helpen. Ze doen dat met behulp van micronetwerken.

Meer dan 300 miljoen mensen in India zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Dat probleem stelt zich vooral in de afgelegen gebieden op het platteland.

Onderzoekers van het Tata-centrum voor Technologie en Design hebben een manier gevonden om deze gemeenschappen elektriciteit te bezorgen door middel van micronetwerken, onafhankelijke elektriciteitssystemen die een dorp of enkele huizen kunnen voorzien in elektriciteit.

De micronetwerken kunnen gebruik maken van wind, waterkracht of de bron die hier overal aanwezig is: de zon.

Betrouwbare bron

‘Een groot aantal mensen in landelijk India zullen nog decennia moeten wachten op elektriciteit. Deze situatie stelt zich ook in andere delen van Zuid-Azië en in Afrika ten zuiden van de Sahara’, zegt Robert Stoner van het MIT Energie-initiatief (MITEI) en directeur van het Tata-centrum.

‘Volgens de statistieken hebben wereldwijd 1,5 miljard mensen geen toegang tot elektriciteit, maar het aantal mensen dat geen toegang heeft tot een betrouwbare bron van elektriciteit ligt nog veel hoger.’

‘We werken aan een manier om iedereen toegang te geven zonder dat er een dure en tijdrovende uitbreiding van het bestaande elektriciteitsnet aan te pas komt’, zegt Stoner.

‘Als we wat ondersteuning krijgen op het vlak van regelgeving en sponsoring, is het mogelijk om de micronetwerken snel te installeren. Ze zullen niet dezelfde aanvoer opleveren als die van een goed uitgerust elektriciteitsnet, maar betekenen wel een betaalbare en significante stap voorwaarts voor de levenskwaliteit van deze mensen.’

Computerprogramma

Om het micronetwerk ingang te doen vinden op grote schaal, werd een computerprogramma ontwikkeld dat overheidsmedewerkers kan helpen om goed in te plannen waar micronetwerken nodig zijn voor potentiële consumenten.

Het programma, The Reference Electrification Model (REM), maakt gebruik van bestaande data zoals satellietbeelden en bevolkingscijfers om te bepalen waar de uitbreiding van het bestaande net het meest kostenefficiënt is en waar de aanleg van een micronetwerk een betere en snellere oplossing biedt.

‘We proberen het probleem van het tekort aan elektriciteit op het platteland te benaderen vanuit het perspectief van planners en regelgevers’, zegt Stoner.

‘Het is een technologische tool die wordt ingezet om beleidsmakers te informeren’, zegt Claudio Vergara van het REM-project. ‘We zeggen hen niet wat het beste plan is, maar helpen hen om de verschillende opties goed te kunnen vergelijken. Nadat de beslissing is gevallen, kan REM helpen om meer gedetailleerde gegevens te leveren over het design van het netwerk en de beste optie van de drie mogelijke bronnen die voor elektriciteit zullen zorgen.’

Op dit moment loopt een proefproject waarbij een elektriciteitsplan wordt uitgewerkt voor Vaishali, een district van 3,5 miljoen mensen in de Indiase deelstaat Bihar.