MO*artikel wint Filip Decock persprijs

Nieuws

MO*artikel wint Filip Decock persprijs

MO*artikel wint Filip Decock persprijs
MO*artikel wint Filip Decock persprijs

Steven Vanden Bussche

25 oktober 2008

An-Katrien Lecluyse heeft met een bijdrage in MO*magazine de tiende Prijs Filip Decock gewonnen. Dat is een prijs "voor een vernieuwende bijdrage in de bewustwording over de Derde Wereld". Buitenlandredactrice Ine Roox van De Standaard ontving de aanmoedigingsprijs van de Stad Deinze.

An-Katrien Lecluyse (28), in het dagelijks leven buurtwerkster aan de Stad Gent (buurt Sluizeken-Tolhuis-Ham), onderzocht voor haar masterproef “Conflict & Ontwikkeling” naar wat sociale bewegingen in Zuid-India in beweging kunnen zetten. Dat leidde tot het bekroonde artikel “De strijd tussen Dalit en Goliath. Kastelozen in het offensief”, gepubliceerd in MO* van november 2007.

Dalits

In het artikel schetst Lecluyse een portret van 170 miljoen ‘Dalits’, kastelozen in de Zuid-Indiase deelstaat Karnataka. ‘Alhoewel de kastensamenleving van India een oud en bekend onderwerp lijkt, heeft Lecluyse toch een vernieuwende, inventieve invalshoek gevonden,’ oordeelt de jury. ‘Het artikel biedt pertinente informatie aan over hoe het kastensysteem evolueerde en hoe het momenteel binnen de huidige Indiase samenleving bestaat.’
Volgens juryvoorzitter Marc Van Praet bezit Lecluyse ‘de kritische alertheid van een journalist die alle vanzelfsprekendheden in vraag blijft stellen. Zo durft ze bijvoorbeeld zelfs de alom verheerlijkte Ghandi even van zijn sokkel te halen.’ De jubileumprijs Filip Decock 1988-2008 is 1.500 euro waard.

Roox

De ‘aanmoedigingsprijs van de stad Deinze’ ging naar buitenlandredactrice Ine Roox (30) van De Standaard. De jury oordeelde dat ze de prijs verdient voor haar algemene aanpak en benadering, die in heel wat reportagereeksen uit de periode 2007-2008 tot uiting kwam. Ze verwees naar de artikelen ‘Discussie over de aanpak hekserij in Congo’, ‘Evangelische kerken bijzonder machtig in Congo’ en ‘Kinderen van de duivel in Kinshasa’, die eind december 2007 verschenen. Daarnaast prees de jury een aantal artikels over Haïti, die begin februari van dit jaar in de krant verschenen. De aanmoedigingsprijs is 500 euro waard.
De Stichting Filip Decock is genoemd naar de (toenmalige BRTN) journalist Filip Decock (1954-1988) en wordt om de twee jaar uitgereikt. Uit 125 weerhouden artikels uit Vlaamse kranten en tijdschriften werden er dit 12 weerhouden tot een eindbeoordeling. In 2002 was Alma De Walsche van MO*magazine laureaat en won MO*journalist John Vandaele de aanmoedigingsprijs.