Mode voor het goede doel

Nieuws

Mode voor het goede doel

Mode voor het goede doel
Mode voor het goede doel

Noémie Six

20 mei 2009

In de Antwerpse Kammenstraat vond zaterdag de derde editie van Naked plaats: een reeks modeshows, waarvan de kleding van de modellen gedoneerd is door de winkels in de straat. Op het einde van de dag werd de kleding verkocht bij Kamiano, een organisatie die zich inzet voor daklozen en de volledige opbrengst kreeg.

Ondanks het twijfelachtige weer, was het een drukke bedoening in de Kammenstraat. Gelegenheidsmodellen paradeerden in allerlei outfits, gevolgd door de murga van Los Murginales. De straat was voor een dagje in een strand veranderd en zanger Gregory Jones, in funky glitterkostuum, rapte alle shows aan elkaar.

Geen graatmagere modellen

Op de catwalk zelf liepen enkel gelegenheidsmodellen. Geen professionele modellen met maatje 36 en minstens 1 meter 80 groot dus, maar normale meisjes en jongens die er duidelijk plezier in hadden. De meesten droegen gewoon kleren – waarbij een beetje modebewust iemand kon zien wie bij welke winkel hoorde – maar een aantal van de modellen was ook beschilderd met bodypaint.
“Een leuke ervaring, dat wel, maar het had wel wat warmer mogen zijn,” zegt Tanja. Een ander meisje, in gothic outfit met gigantische plateauzolen, merkt op dat ze zelfs niet eens wist dat ze door een overvolle Kammenstraat moest paraderen. “Beetje schrikken dus, zeker met dat zand.” Gelukkig bleef iedereen bespaard van valpartijen en verliepen de shows heel vlot.

Met belgerinkel naar de winkel

Op dit evenement werd ook de ‘Met Belgerinkel naar de Winkel’-campagne officieel ingezet. Met deze actie willen de Bond Beter Leefmilieu en Unizo meer mensen aan het fietsen krijgen. De actie staat dit jaar in het teken van de mode en waar kun je dan beter beginnen dan in Antwerpen, Vlaanderens modestad bij uitstek? Daarenboven werkte Walter Van Beirendonck, zelf een overtuigd fietser, mee aan het project.
Hij ontwierp de geweldige Smile+Bike fietstas die het symbool is van de actie. Als je met de fiets een bezoekje brengt aan een deelnemende winkel, krijg je een stempel op je spaarkaart. Als je de kaart vol gefietst hebt, kun je een tas bestellen en maak je ook nog eens kans op een speciale Smile+Bike fiets.