Dringend behoefte aan gerichte interventies en toewijzing van middelen

Moedersterfte in VS verdubbeld in 20 jaar tijd

© BorisTrost / Pixabay

De moedersterfte in de VS is in twee decennia meer dan verdubbeld. Uit cijfers in het Journal of the American Medical Association (JAMA) blijkt dat onevenredig veel zwarte vrouwen en inheemse Amerikanen worden getroffen.

De onderzoekers analyseerden moedersterfgevallen van 1999 tot 2019 in elke staat en binnen vijf raciale en etnische groepen. Uit het onderzoek bleek dat in 2019 naar schatting 1210 gevallen van moedersterfte voorkwamen, vergeleken met 505 in 1999.

De grootste toename in moedersterfte werd waargenomen bij inheemse Amerikanen, maar zwarte moeders hadden de hoogste totale cijfers. De VS hebben het hoogste moedersterftecijfer van alle rijke landen. De voornaamste oorzaken zijn bloedingen, infecties, hartaandoeningen, zelfmoord en overdosis. 

Verschillen in moedersterfte waren wijdverspreid en namen toe. Zuidelijke staten hadden hoge sterftecijfers voor alle etnische groepen, vooral onder zwarte mensen, terwijl het Midwesten (Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, Ohio, Wisconsin) en de zogeheten Great Plains-staten (Montana, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Nebraska, Kansas, Colorado, Oklahoma, Texas en New Mexico) de hoogste cijfers hadden voor inheemse Amerikanen.

Topje van de ijsberg

‘Deze verschillen in moedersterfte zijn slechts het topje van de ijsberg en vertellen ons veel over de gezondheidsrisico’s voor mensen in de staten waar deze sterfgevallen het meest waarschijnlijk zijn’, zegt Greg Roth, die als cardioloog meewerkte aan het onderzoek. ‘In de VS wordt moedersterfte vaak veroorzaakt door vaatziekten zoals ernstige hoge bloeddruk of bloedstolsels. Moedersterfte heeft dus veel van dezelfde oorzaken als hartaanvallen, beroertes en hartfalen.’

Onvoldoende investeringen in sociale voorzieningen, eerstelijnszorg en geestelijke gezondheidszorg dragen bij aan deze verschillen, volgens Roth.

Het onderzoek onderstreept dat veel van de onderzochte sterfgevallen te voorkomen waren en er dus dringend behoefte is aan gerichte interventies en toewijzing van middelen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift