“Moeilijkste relatie met Rusland sinds Koude Oorlog”

Nieuws

“Moeilijkste relatie met Rusland sinds Koude Oorlog”

Joren Gettemans

25 maart 2009

Generaal John Craddock, de Amerikaanse opperbevelhebber in Europa, waarschuwt voor een nieuwe periode van “onderzekerheid” en noemt de relatie met Rusland de “moeilijkste sinds de Koude Oorlog”.

“De relatie met Rusland zal naar alle waarschijnlijkheid moeilijker te beheersen zijn in de komende jaren dan om het even wanneer sinds de Koude Oorlog”, stelt de generaal in een geschreven getuigenis voor de Amerikaanse Senaat.
Craddock verwijst naar de Russische inmenging in de opstandige gebieden in Georgië vorig jaar en het gasconflict in januari van dit jaar. Hij verdenkt Rusland ervan dat het de bedoeling heeft “de Europese solidariteit te verzwakken en de Amerikaanse invloed systematisch te verminderen.”
Het Amerikaanse opperbevel twijfelt er zelfs aan om de Amerikaanse aanwezigheid in Europa zoals gepland te verminderen. Twee brigades zouden in 2012 en 2013 terugkeren naar de VS, maar dat vindt de generaal geen goed idee meer. Zonder Rusland bij naam te noemen, schrijft de generaal dat de brigades bijdragen aan een “afschrikkingseffect”.
De relaties tussen het Kremlin en Washington zijn sterk bekoeld sinds de oorlog in Georgië. De Amerikaanse president Obama probeert daar iets aan te doen, maar met matig succes. Obama heeft volgende week een ontmoeting met zijn Russische collega Medvedev.