Moessonregens spoelen Rohingya-kampen in Bangladesh weg

EU Civil and Humanitarian Aid Program CC BY-ND 2.0

 

Er was begin dit jaar al voor gewaarschuwd, nu is het zover: moessonregens spoelen delen van de Rohingya-kampen in Bangladesh weg. 

De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr had in februari gemeld dat minstens honderdduizend van de bijna een miljoen Rohingya in de deels geïmproviseerde vluchtelingenkampen in Bangladesh gevaar liepen zodra de moessonregens begonnen.

Te weinig coördinatie

Het moessonseizoen is ondertussen van start gegaan. Er vonden al tientallen grondverschuivingen en overstromingen plaats. Daarbij kwamen verschillende vluchtelingen om, lokale media hebben het over minstens dertien doden.

‘De regen en wind van het moessonseizoen worden heviger, maar Bangladesh blijft de materialen voor tenten in de Rohingya-kampen grotendeels beperken tot zeildoek, bamboe en ijzerdraad’

Humanitaire organisaties hebben al meer dan twintigduizend vluchtelingen naar veiliger plaatsen overgebracht.

Een VN-delegatie onder aanvoering van secretaris-generaal António Guterres bezocht Bangladesh om meer internationale steun te vragen voor de nieuwe crisis. 

Volgens Daniel Sullivan van de humanitaire organisatie Refugees International doen de Bengaalse overheid en de VN wel grote inspanningen maar is er ‘te weinig efficiënt beheer en coördinatie’, schrijft hij in een opiniestuk in de Dhaka Tribune.

‘De regen en wind van het moessonseizoen worden heviger, maar Bangladesh blijft de materialen voor tenten in de Rohingya-kampen grotendeels beperken tot zeildoek, bamboe en ijzerdraad. Al meer dan duizend tenten zijn beschadigd door wind en regen, zegt de Intersectorale Coördinatiegroep (ISCG), die toeziet op de humanitaire inspanningen in Cox’s Bazar.’

Onduidelijke taken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het mondiale nieuws
Bangladesh stelt ook te weinig grond ter beschikking, maakt te weinig haast met de goedkeuring van nieuwe opvangprojecten en laat te traag buitenlandse medewerkers van humanitaire organisaties tot het land toe, zegt Sullivan.

De VN moeten de humanitaire acties beter coördineren. Nu is het ‘een hybride operatie met onduidelijke en elkaar overlappende taken en verantwoordelijkheden voor de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).’

Rond Cox’s Bazar zitten meer dan 900.000 Rohingya die gevlucht zijn uit Myanmar. Het grootste deel, meer dan 700.000 Rohingya, arriveerde na 25 augustus vorig jaar, toen het geweld tegen de moslimminderheid weer opflakkerde. Het is daarmee de snelst groeiende vluchtelingencrisis ter wereld.

Tijdens het moessonseizoen valt in drie maanden tijd evenveel neerslag als in West-Europa in een heel jaar.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift