Mogelijk 500 miljoen mensen meer met obesitas

De huidige criteria voor obesitas zijn niet accuraat genoeg. Volgens een nieuwe studie blijven daardoor mogelijk een half miljard mensen met obesitas onder de radar. 

  • (CC0) Het aantal mensen met obesitas is in 40 jaar tijd razendsnel toegenomen. (CC0)

Het belangrijkste criterium dat men vandaag gebruikt om obesitas te meten is de body mass index of BMI. Dat cijfer geeft de verhouding aan tussen de hoogte en het gewicht van het menselijk lichaam en is zo een aanwijzing voor de hoeveelheid vet die zich in het lichaam opstapelt. Te veel vet kan leiden tot ziektes als diabetes en cardiovasculaire aandoeningen.

Maar dat BMI is te eenzijdig, doordat het enkel naar gewicht en lengte kijkt. Enerzijds merkt het mensen met meer spieren en zwaardere botten ten onrechte aan als obees. Anderzijds kunnen mensen die van nature slank zijn ook heel wat lichaamsvet kweken zonder dat dit meteen in het BMI zichtbaar is.

In de vakpublicatie Obesity Reviews schrijven de Amerikaanse professoren Daniel Hruschka (Arizona State University) en Craig Hadley (Emory University) dat wetenschappers vandaag het aantal volwassenen met obesitas fors onderschatten. Die onderschatting kan oplopen tot 400 tot 500 miljoen mensen, zeggen ze.

Verschillen in lichaamsbouw

Hruschka en Hadley werken aan accuratere instrumenten. Die houden er onder meer rekening mee dat de lichaamsbouw op verschillende plaatsen in de wereld anders kan zijn. In Oost-Azië komen bijvoorbeeld meer slankere mensen voor dan in het Westen. Sommige Aziatische landen, onder meer China en Japan, zijn daarom al op zoek naar andere criteria dan het BMI.

Een BMI dat gecorrigeerd is op basis van deze natuurlijke slankheid, kan een juister beeld geven, zeggen de twee Amerikanen.

Razendsnel toegenomen

Een BMI geeft de verhouding tussen iemands lengte en gewicht weer. Vanaf een BMI van 25 spreekt men van overgewicht, vanaf 30 van obesitas, vanaf 35 van ernstige obesitas. Een BMI onder 18 is te laag (ondergewicht).

Sinds dit jaar zijn er voor het eerst meer mensen met overgewicht dan met ondergewicht, blijkt uit de studie die in april in The Lancet verscheen. Maar die studie vertrok van een analyse van louter BMI-trends.

Uit de analyse bleek dat het aantal mensen met obesitas (op basis van het BMI) in veertig jaar tijd razendsnel is toegenomen: van 105 miljoen in 1975 naar 641 miljoen in 2014. Tegen 2025 zal een vijfde van alle volwassenen obees zijn, voorspelden de onderzoekers. De wereldbevolking wordt gemiddeld 1,5 kilogram zwaarder per decennium.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3210   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift