MO*journalist Pieter Stockmans genomineerd voor twee journalistieke prijzen

Nieuws

MO*journalist Pieter Stockmans genomineerd voor twee journalistieke prijzen

MO*journalist Pieter Stockmans genomineerd voor twee journalistieke prijzen
MO*journalist Pieter Stockmans genomineerd voor twee journalistieke prijzen

MO*

31 mei 2016

MO*journalist Pieter Stockmans is genomineerd voor twee journalistieke prijzen in Nederland. De winnaars worden op 18 en 26 juni bekendgemaakt.

Voor zijn werk als journalist is Pieter Stockmans genomineerd voor de ereprijs “Journalist voor de Vrede”. Die wordt elke twee jaar door het Humanistisch Vredesberaad toegekend aan een journalist in het Nederlandse taalgebied die door onafhankelijke, objectieve en kritische berichtgeving bijgedragen heeft tot een cultuur van vrede en rechtvaardigheid. Pieter Stockmans publiceerde in 2015 voor MO* verschillende exclusieve reportages over zijn verblijf en reizen ingebed bij Syrische vluchtelingen in Turkije en onderweg van Syrië naar België. Ook MO*medewerker Lucas Destrijcker is genomineerd voor deze journalistieke prijs die eerder ook al door hoofdredacteur Gie Goris werd gewonnen. De prijs wordt uitgereikt op 26 juni in Amsterdam.

De jury van de Brusseprijs 2016 – de prijs voor het beste journalistieke boek van 2015 – heeft uit 173 ingezonden publicaties vijf titels genomineerd. Daaronder, uitzonderlijk, een Vlaams boek: De Jihadkaravaan van MO*journalist Pieter Stockmans en islamoloog Montasser AlDe’emeh. Pieter Stockmans verweefde een deel van zijn werk voor MO* in het verhaal van het boek: reizen naar de Koerden in Syrië en de internationale jihadbeweging in Jordanië, en diepgaande analyses over Gaza en Israël. De Brusseprijs is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Juryvoorzitter Judith Koelemeijer zal de winnaar van de Brusseprijs 2016 bekendmaken op 18 juni, in een speciale uitzending op locatie van NOS Met het Oog op Morgen vanuit Studio Desmet te Amsterdam (23.00-24.00 uur NPO Radio 1, tevens livestream te bekijken via NOS.nl en de NOS-app). De winnaar ontvangt een oorkonde en een bedrag van €10.000. Vanaf 22.00 uur lichten de juryleden de rijke oogst aan journalistieke boeken uit 2015 toe en vertellen de genomineerde auteurs over de totstandkoming van hun boek. De bekende Nederlandse journalist Max Van Weesel voelde de beide auteurs al aan de tand in een gesprek voor NPO Radio 1.

Tags