Mondiale steun voor vrouwenrechten (peiling)

Nieuws

Mondiale steun voor vrouwenrechten (peiling)

Jim Lobe

07 maart 2008

Het idee dat vrouwen en mannen gelijke rechten moeten hebben leeft niet alleen in westerse democratieën. In een opiniepeiling in 16 landen over de hele wereld antwoordde 86 procent van de mensen dat ze vrouwenrechten belangrijk vinden.

“Het is eigenlijk buitengewoon dat er over de culturen heen zo’n brede consensus bestaat dat vrouwenrechten belangrijk zijn en dat het de taak van de overheid is om discriminatie te bestrijden”, zegt Steve Kull, de directeur van het peilingsbureau WorldPublicOpinion.org. “Het idee dat vrouwen gelijke rechten moeten krijgen is relatief recent.”

In Turkije bijvoorbeeld antwoordde tachtig procent van de bevraagden dat ze gelijke rechten “erg belangrijk” vonden, meer dan in de Verenigde Staten (77 procent). Wereldwijd vond 86 procent gelijke rechten “belangrijk”, 59 procent zelfs “erg belangrijk”. De landen met de hoogste score in de categorie “erg belangrijk” waren Mexico en Groot-Brittannië (89 procent) gevolgd door Turkije, de VS, China, Frankrijk en Indonesië.

Aan de andere kant van de schaal vond slechts 31 procent van de Egyptenaren gelijkheid “erg belangrijk”, net als 35 procent van de Russen, 41 procent van de Indiërs, 43 procent van de Zuid-Koreanen en 44 procent van de Iraniërs en Oekraïners.

In Nigeria, het enige zwart-Afrikaanse land in de peiling, vond ook niet meer dan 44 procent vrouwenrechten “erg belangrijk”. Een kwart van de mensen vond de kwestie “niet erg belangrijk” of “helemaal niet belangrijk”, veruit de hoogste score van de zestien landen.

Regering moet optreden

Met de notoire uitzondering van India vonden 75 procent of meer van de bevraagden dat de regering een inspanning moet doen om discriminatie op basis van geslacht te voorkomen. Die mening was het wijdst verspreid bij de Mexicanen (96 procent) en de Indonesiërs (93 procent). Diezelfde landen reageerden ook het meest bevestigend op de stelling dat de regeringen meer kunnen doen tegen discriminatie van vrouwen.

In de zestien landen samen vond 53 procent van de respondenten dat de regering actiever moest zijn in de promotie van gelijke rechten. Vijftien procent vond dat de overheid zich daar niet mee moest bemoeien, met de hoogste percentages in India (38 procent), Egypte en Nigeria (23 procent), Iran (18 procent) en de VS en de Palestijnse gebieden, beide met 17 procent.

In Egypte vond dan weer 57 procent van de mensen dat de vrouwen “veel meer gelijkheid” hadden verworven. Andere landen waar de recente evolutie positief werd beoordeeld waren Groot-Brittannië (52 procent), Iran (39 procent), de VS (37 procent) en China (32 procent). In de zestien landen samen vond 71 procent van de mensen dat het met de gelijkheid van de vrouwen de goede kant opging.

Aan de andere kant van het spectrum vonden 46 procent van de Nigerianen en 51 procent van de Palestijnen dat de vrouwen nu minder rechtvaardig werden behandeld dan vroeger. Slechts negen procent van de Nigerianen en 11 procent van de Palestijnen vonden dat de vrouwen “veel meer gelijkheid” hadden verworven.