Monstercoalitie voor schonere zee

Nieuws

Monstercoalitie voor schonere zee

Stelios Fotinos

13 oktober 2005

Een netwerk van ngo's, nationale regeringen, bedrijven, regionale organisaties en internationale organen uit 19 landen wil de Middellandse Zee schoner maken. Dat is dringend nodig: door een gebrek aan waterzuiveringsinstallaties is de Middellandse Zee nog steeds een open riool.

De 435 miljoen inwoners en de jaarlijks ruim 200 miljoen toeristen in het gebied maken een potje van de Middellandse Zee. Momenteel bezit bijna de helft van de steden in de Mediterrane regio geen voorzieningen voor afvalwaterzuivering, zo bleek deze week op een conferentie over de Middellandse Zee in Athene. Volgens het Wereld Natuur Fonds gaat 80 procent van het afvalwater ongezuiverd in zee.

Afvalwater is niet de enige bron van vervuiling. Uit cijfers van het Programma voor Belasting en Controle van Vervuiling in de Middellandse Zee-regio (MedPol) in Athene blijkt dat kustbewoners jaarlijks 254 kilo afval per persoon in zee dumpen. En ongeveer zestig raffinaderijen dumpen jaarlijks 20.000 ton olie in de azuurblauwe droom.

Na afloop van de conferentie richtten ngo’s, plaatselijke overheden, bedrijven en regeringen een Mediterraans Platform op om mee te werken aan nationale actieplannen om de vervuiling in te dijken. Elk land in het gebied heeft in die plannen eigen prioriteiten gelegd en doelstellingen vastgelegd. Tot ongenoegen van diverse milieuactivisten gebeurde dat zonder hen te raadplegen.

Het nieuwe netwerk legt sterk de nadruk op het gebruik van schone technologie om minder afval te produceren. Bedrijven zouden aangemoedigd moeten worden om oplossingen te bedenken. Wij hebben daar niets op tegen, maar we moeten financiële steun krijgen, zegt Hicham Abou Jaoude van de Vereniging van Libanese Industriëlen.

De plaatselijke autoriteiten willen in de eerste plaats rioleringen en waterzuiveringsinstallaties bouwen en aan afvalbeheer doen, zegt Joan Parpal, het hoofd van MedCities, een netwerk van plaatselijke overheden van 25 Mediterrane steden met hoofdzetel in Barcelona. (ADR/MM)