Moorden op Hondurese journalisten blijven onopgelost

Nieuws

Moorden op Hondurese journalisten blijven onopgelost

Thelma Mejía

30 december 2010

De moord op Henry Suazo, een correspondent voor een radiostation in de Hondurese hoofdstad, brengt het aantal vermoorde journalisten in het land dit jaar op tien. Daarmee is Honduras het op een na gevaarlijkste land voor journalisten in Latijns-Amerika, na Mexico.

Suazo werd doodgeschoten bij zijn huis in La Masica, een stad aan de Caribische kust van Honduras. Reporters Without Borders, een journalistenorganisatie die zich inzet voor persvrijheid, riep gisteren op tot een “onafhankelijk en effectief” onderzoek naar de moord op Suazo.

Niet een van de tien moorden die het afgelopen jaar op journalisten werden gepleegd, is opgelost. Ook zijn de motieven niet bekend, hoewel er in verschillende gevallen het vermoeden bestaat dat de zaken te maken hebben met de drugshandel.

Buitenlandse hulp

Suazo was correspondent in de noordelijke provincie Atlántida voor radiostation HRN in Tegucigalpa. Hij was ook de presentator van een tv-programma op Canal 9 dat onderzoeksjournalistiek brengt. Dat programma richt zich op het noorden van Honduras, een van de gevaarlijkste delen van het land.

Héctor Iván Mejía, de politiechef voor Noord-Honduras, zegt dat er nog geen aanwijzingen zijn gevonden in de zaak. De politie is volgens hem net begonnen met “het verzamelen van getuigenissen.”

In de oude zaken is nog geen vooruitgang geboekt, ondanks het feit dat president Porfirio Lobo beloofd heeft er topprioriteit aan te geven. Ook gevraagde hulp uit Colombia, Spanje en de Verenigde Staten bij het oplossen van de zaken, mocht tot nu toe niet baten.

In juni meldden de media in Honduras dat een team van de Amerikaanse FBI gearriveerd was om te helpen bij het politieonderzoek. Tot nu toe kwam er echter geen nieuwe informatie naar buiten.

Sinds de staatsgreep in juni vorig jaar waarbij president Manuel Zelaya werd afgezet, heeft de pers te maken met toenemend geweld. Diverse mediabedrijven werden gesloten en journalisten werden mishandeld.