Morales krijgt steun uit internationale linkse hoek

Nieuws

Morales krijgt steun uit internationale linkse hoek

Meer dan 8.000 linkse intellectuelen uit Latijns-Amerika, Europa en de Verenigde Staten drukken in een petitie op todosconbolivia.org hun steun uit aan Evo Morales, de linkse president van Bolivia. Onder meer Noam Chomsky, Adolfo Pérez Esquivel, Rigoberta Menchú hebben de petitie ondertekend. Ook tachtig Belgen zetten hun naam onder de tekst. De bekendste landgenoten zijn François Houtart en Eric Toussaint.

De ondertekenaars steunen het veranderingsproces dat Morales in gang zette en de nieuwe grondwet die hij lanceerde, waardoor de inheemse bevolking in Bolivia niet langer gemarginaliseerd wordt. Ze verwerpen de eis tot meer autonomie van de provincie Santa Cruz omdat die eis ongrondwettelijk zou zijn.
Tot slot verwerpen ze de “ontwrichtende en ongrondwettelijke acties door oligarchische groeperingen die de Boliviaanse natie proberen te verdelen”. De ondertekenaars vinden die acties een gevaar voor het land en voor de omringende landen in de regio.
Ook protestantse kerken en sociale organisaties hebben in Bolivia een oproep gelanceerd om de eenheid van het land te vrijwaren. De verschillende instanties die de oproep ondertekenen, willen 4 mei uitroepen tot dag van de Nationale Eenheid.
Morales kreeg de voorbije dagen steeds meer tegenwind. De populaire president heeft na twee jaar en vier maanden de beloofde ommezwaai niet kunnen waarmaken, zeggen zijn critici. Sociale bewegingen zeggen dat de president te weinig onderneemt om de eigen bevolking mee te laten genieten van de Boliviaanse bodemrijkdommen, ook al nationaliseerde hij twee jaar geleden de gassector.