Morning after-pil grote onbekende bij Indiase vrouwen

Nieuws

Morning after-pil grote onbekende bij Indiase vrouwen

Nitin Jugran Bahuguna

17 juli 2008

De morning-afterpil is in India sinds een jaar op voorschrift te krijgen, maar de meeste vrouwen weten niet hoe ze de pil correct moeten gebruiken. In een land waar driekwart van de zwangerschappen ongepland is en een kwart ongewenst, kan de pil nochtans helpen om de moedersterfte en het aantal riskante abortussen te verminderen.

De Indiase Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen (Fogsi) is in heel India gestart met een campagne om vrouwen uit te leggen hoe ze de morning-afterpil moeten gebruiken. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat nauwelijks een vrouw op honderd precies weet waar de pil voor dient. En dat terwijl volgens de Fogsi in India 78 procent van de zwangerschappen niet gepland is en 25 procent ongewenst.
In Inda worden elk jaar 11 miljoen abortussen uitgevoerd, vaak in onveilige omstandigheden. De moedersterfte bedraagt er 400 op 100.000 geboortes. In de rijke landen is dat slechts 10 op 100.000. “De pil biedt vrouwen de mogelijkheid te ontsnappen aan de klauwen van ongewenste zwangerschappen en abortus”, zegt dokter Narendra Malhotra, voorzitter van de Fogsi.
“De morning-afterpil kan een zwangerschap voorkomen in 89 procent van de gevallen, als ze niet later wordt ingenomen dan 72 uur na seks zonder voorbehoedsmiddel”, vult dokter Mandakini Pirihar, een voormalige voorzitter van de Fogsi, aan. “Je kan ze gebruiken als een condoom barst, als een spiraaltje is verschoven of na een verkrachting.”

Verwarring

Een van de problemen in India is dat de vrouwen de pil vaak verwarren met een abortuspil die vrouwen nog tot zeven weken kunnen nemen nadat hun regels zijn uitgebleven. De 23-jarige Sushma bijvoorbeeld, pas getrouwd, nam enkele morning-afterpillen toen ze over tijd raakte. Bij een bezoek aan de dokter bleek ze zes weken zwanger. Sushma moest toen een abortus ondergaan omdat de hormonen in de morning-afterpillen de foetus hadden kunnen beschadigen.
Veel dokters vinden de reclame zoals die nu voor de pil wordt gevoerd, misleidend. Volgens Parihar moet duidelijk worden gemaakt dat de pil geen alternatief is voor de gewone anticonceptiepil, maar dat ze alleen in noodgevallen mag worden gebruikt. “Iedereen moet zich realiseren dat de pil geen ideaal anticonceptiemiddel is voor alle vrouwen om voortdurend te gebruiken”, zegt Parihar, “De anticonceptienoden zijn verschillend per vrouw en per situatie, het is niet meer dan normaal dat vrouwen de keuze krijgen.”