Moslimscholen ongerust over arrestatie terrorismeverdachten

Nieuws

Moslimscholen ongerust over arrestatie terrorismeverdachten

Marwaan Macan-Markar

26 juni 2003

De Thaise moslimminderheid maakt zich zorgen over het voortbestaan van de moslimscholen in het zuiden van het land. Onlangs werden drie Thaise moslims gearresteerd op verdenking aanslagen te plannen in Bangkok en belangrijke toeristencentra. Een van hen, Maisuri Haji Abdulloh, is eigenaar van een islamitische school in Nara Thiwat.

De andere arrestanten zijn een dokter en Maisuri’s zoon, Muyahi. De drie worden ervan verdacht banden te hebben met de Jemaah Islamiyah, een groep die volgens de Verenigde Staten een terreuroffensief voorbereidt om in heel Zuidoost-Azië een islamitische staat te vestigen. Eerder werd in Singapore Afifin bin Ali, de lokale leider van de organisatie hebben opgepakt. Bin Ali zou hebben bekend samen met de drie te hebben gesproken over bomaanslagen tijdens de top voor Aziatisch-Pacifische samenwerking (APEC) in oktober in Thailand.

Het Thaise gerecht heeft het echter moeilijk om harde bewijzen tegen de drie te vinden. Blijkbaar is de link met de Jemaah Islamiyah enkel gestoeld op de verklaringen van de Singaporees. Er is enkel sprake van een datum en enkele doelwitten, maar meer precieze informatie over de uitvoering van de bomaanslagen ontbreekt. De onzekerheid draagt bij tot de ongerustheid bij de moslimgemeenschap, die precies wil weten of de drie nu terroristen zijn of niet.

De Thaise moslims zijn met 4 miljoen de grootste minderheid in het 61 miljoen inwoners tellende overwegend boeddhistische land. De scholen van Satun, Nara Thiwat, Pattani en Songkhla spelen een vitale rol bij de overlevering van de moslimtradities en hadden de reputatie redelijk veilig te zijn. De recente gebeurtenissen hebben dat beeld grondig veranderd. Er zijn hardnekkige geruchten dat de politie en grootscheepse razzia voorbereidt in islamitische scholen.

De leraars en studenten zijn bezorgd over wat er kan gebeuren, zegt Nimu Makaje, vice-voorzitter van de Islamitische raad in de provincie Yala, Het aantal leraars en leerlingen gaat steil naar beneden. Vooral de scholen die geld krijgen uit het Midden-Oosten maken zich zorgen. Thaise moslimleraars gaan traditioneel naar Saoedi-Arabië, Koeweit en Egypte voor hun opleiding. De Arabische regeringen steunen de Thaise moslims met geld voor de scholen. De regering van premier Thaksin Shinawatra heeft ontkend dat er een actie tegen de scholen op het getouw staat.

In de media duiken de laatste tijd steeds vaker berichten op over de groeiende invloed van het wahabisme. Deze erg strikte interpretatie van de islam ontstond in de 18de eeuw in Saoedi-Arabië en staat sinds 11 september onder verdenking als ideologische voedingsbodem voor terroristische organisaties. Osama bin Laden en de meeste daders van de aanslagen in New York en Washington waren wahabieten.

Nimu Makaje vindt de media-aandacht voor het wahabisme misplaatst. De stroming wordt hier niet gezien als radicaal, maar als een van de vele die op school wordt aangeleerd. Er zijn geen bewijzen voor contacten tussen de scholen en de Jemaah Islamiyah. Wie zegt dat we willen aanzetten tot geweld heeft het mis.