"Mousavi moet de verkiezingsresultaten accepteren of Iran verlaten"

Nieuws

"Mousavi moet de verkiezingsresultaten accepteren of Iran verlaten"

Jill Marchant

19 juni 2009

Ayatollah Ali Khamenei, de spirituele leider van Iran, plaatst Mir Hossein Mousavi voor een groot dilemma. Mousavi moet de verkiezingsresultaten accepteren of Iran verlaten met het verbod om terug te keren.

Khamenei stelde Mousavi deze week voor het verdict. Hij deed dat op een bijeenkomst met de vertegenwoordigers van Mousavi, Karroubi en Rezai, de drie presidentskandidaten die claimen dat er geknoeid is met de verkiezingsresultaten. De beslissing van Khamenei volgt op het massale protest van aanhangers van Mousavi in Teheran, dat schrijven de Londense krant The Times en de Israëlische krant Haaretz. Mousavi reageerde nog niet op de dreiging voor ballingschap.

Afwezig op vrijdaggebed

Intussen riep Mousavi zijn aanhangers wel op om niet naar het vrijdaggebed te gaan. Het vrijdaggebed heeft een hoge waarde in de islam en is verplicht voor alle moslims, maar Mousavi wil confrontaties met aanhangers van Mahmoud Ahmadinejad voorkomen. Khameini had Mousavi nochtans opgeroepen om naast hem te verschijnen op het gebed in de Universiteit van Teheran. De spirituele leider wilde het gebed gebruiken om een aansporing voor nationale eenheid te proclameren.

“Voorstelling van religieuze democratie”

“De verkiezingsstrijd was een politieke aardbeving voor Irans vijanden en een viering voor zijn vrienden. Deze verkiezingen hebben aan de hele wereld een voorstelling van religieuze democratie getoond”, sprak Khamenei zijn lof uit in een oproep om Iran achter de betwiste winnaar Ahmanidenjad te scharen. Hij prijst de bevolking ook voor “hun blijk van verantwoordelijkheid om het lot van hun eigen land te bepalen”.

“Rust en waardigheid”

Tienduizenden Iraniërs verzamelden aan de Universiteit van Teheran om hun spirituele leider aan het woord te horen. Het was de eerste keer dat hij de natie toesprak na de verkiezingen en het grootste straatprotest in de 30-jarige geschiedenis van de islamitische republiek. Khameini riep de natie op om rust en waardigheid uit te oefenen te midden van de rellen die sinds de verkiezingen uitbraken. Khamenei wilde het volk er ook aan herinneren dat “alle presidentskandidaten lid wilden worden van één en dezelfde regering, opgericht door de islamitische revolutie”, aldus Khamenei. Aanhangers van Mousavi negeren echter de oproep van de ayatollah en blijven protesteren.