Mozambique draait drinkwaterkraan dicht

Door de aanhoudende droogte kondigt nu ook Mozambique forse beperkingen aan in de drinkwatervoorziening. Die treffen vooral hoofdstad Maputo.

Bernard DUPONT (CC BY-SA 2.0)

Een bijna volledig uitgedroogde Great Usuturivier op de grens tussen mozambique en Zuid-Afrika.

In grote delen van Zuidelijk Afrika is het uitzonderlijk droog en warm. In Mozambique staat daardoor het peil van de rivieren Umbeluzi en Sabie bijzonder laag.

Dat heeft grote gevolgen voor hoofdstad Maputo, die helemaal in het zuiden van het land ligt, dicht bij Zuid-Afrika en Swaziland. In Maputo, een stad met ruim een miljoen inwoners, en de voorsteden Boane en Matola komen er binnenkort onderbrekingen in de drinkwatervoorziening, naar het voorbeeld van Zuid-Afrika.

Drie tot vier uur per dag

‘Er valt te weinig regen in Maputo en in Swaziland, waar de meeste rivieren die Maputo, Boane en Matola van water voorzien, vandaan komen’, zegt Agostinho Vilankulos, hoofd van de dienst waterbeheer in het zuiden van Mozambique.

‘Wellicht zullen sommige regio’s vandaag water krijgen en dan geen water de volgende dag. De waterbevoorrading zal wellicht drie tot vier uur per dag stilvallen.’

Hongersnood

In Zuid-Afrika is de situatie nog dramatischer. Kaapstad, een stad van vier miljoen inwoners, dreigt daar in april helemaal zonder water te vallen. Het zou voor het eerst zijn dat een grootstad van een belangrijke economie droogvalt.

Het Wereldvoedselprogramma waarschuwde vrijdag dat door de droogte ook de hongersnood in Zuidelijk Afrika dreigt toe te nemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.