Valt Kaapstad als eerste metropool ter wereld droog?

Marina Cherbonnier CC BY-NC 2.0

 

De provincie West-Kaap, waarvan Kaapstad de hoofdstad is, beleeft de ergste droogte in meer dan honderd jaar. Het heeft al drie jaar te weinig geregend.

Day Zero

Het peil van de waterreservoirs staat historisch laag. Als er niet dringend iets verandert, komt er vanaf 21 april niets meer uit de kraan. Day Zero wordt die dag overal genoemd.

Als er niet dringend iets verandert, komt er vanaf 21 april niets meer uit de kraan. Day Zero wordt die dag overal genoemd.

Kaapstad telt vier miljoen inwoners. Het is de tweede grootste stad van Zuid-Afrika. Het zou voor het eerst zijn dat een grootstad van een belangrijke economie helemaal zonder water valt.

Burgemeester Patricia de Lille zei donderdag dat de kans nu groot is dat Day Zero er komt. Premier Helen Zille van West-Kaap heeft daarop de zaak helemaal naar zich toe getrokken. Day Zero is nu bijna niet meer te vermijden. Het is nu zaak de chaos te beperken. Zille noemde de uitdaging groter dan die van de Tweede Wereldoorlog of 9/11. Vandaag overlegt ze met alle mogelijke diensten, ook de politie en het leger, om de watercrisis te bezweren.

Bierbrouwer South African Breweries heeft al aangeboden om gratis water uit zijn Newlands-bron te bottelen en te verdelen.

Weglekkend water

De waterreservoirs in de West-Kaap zijn maar voor 26,5 procent gevuld. Zodra dat peil tot 13,5 procent zakt, sluit de stad het drinkwater af. Alleen vitale diensten krijgen dan nog water.

Aanvankelijk zag het stadsbestuur 29 april als Day Zero, maar de situatie is nu zo snel verslechterd dat de rampdag een week vervroegd is.

Het stadsbestuur beperkte het waterverbruik begin deze maand tot 87 liter per persoon per dag. Maar dat volstond dus niet. Aanvankelijk zag het stadsbestuur 29 april als Day Zero, maar de situatie is nu zo snel verslechterd dat de rampdag een week vervroegd is.

Zuid-Afrika staat op de dertigste plaats op de lijst met droogste landen in de wereld. Tegelijk is het een van de landen waar het waterverbruik het snelst groeit.

Niet alleen droogte is er een groot probleem, ook de vele lekken in het waternet zijn dat. De Zuid-Afrikaanse regering wilde na de apartheid te snel miljoenen mensen van water voorzien.

Vijf jaar geleden stelde de Wateronderzoekscommissie (WRC) vast dat een derde van het Zuid-Afrikaanse leidingwater weglekt. Alleen al daardoor dreigt snel een tekort te ontstaan,waarschuwde de WRC toen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift