Cholerabesmettingen lopen op in zuidelijk Afrika

Mozambique start grootschalige vaccinatiecampagne om cholera in te dijken

© Kendra Helmer/ Pixnio (CC0)

In januari stierven in tien landen in zuidelijk Afrika 660 mensen aan cholera.

Mozambique start met de vaccinatie van 720.000 mensen tegen cholera. Dat is nodig om de snel oprukkende cholera-epidemie in zuidelijk Afrika in te dijken.

In buurland Malawi is de epidemie nu al de ergste in twintig jaar en ook Mozambique registreert al sinds december een sterke stijging van het aantal besmettingen. Er zijn al gevallen bekend in vijf van de elf provincies. De noordelijke provincies Niassa, Sofala en Tete zijn het zwaarst getroffen.

‘De vaccinatiecampagne is cruciaal om de verspreiding van cholera tegen te gaan en levens te redden.’

Severin von Xylander (WHO)

Met de hulp van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zet het land daarom een grootschalige vaccinatiecampagne op voor 720.000 mensen in acht districten. Er wordt ook ingezet op betere monitoring, preventie en bewustwording bij de bevolking.

‘De vaccinatiecampagne is cruciaal om de verspreiding van cholera tegen te gaan en levens te redden’, zegt Severin von Xylander, vertegenwoordiger van de WHO in Mozambique.

‘We werken ook samen met de overheid om de belangrijkste maatregelen te versterken en hebben personeel ingezet in de drie meest getroffen provincies om de provinciale gezondheidsautoriteiten te ondersteunen bij de opsporing, preventie en strijd tegen cholera in deze uitbraak.’

Buurland Malawi

Zuidelijk Afrika kampt met een snel toenemend aantal cholerabesmettingen. In januari alleen al telden tien Afrikaanse landen 660 sterfgevallen. In heel 2022 stierven ter vergelijking 1863 mensen in vijftien getroffen landen.

Malawi, het kleine buurland van Mozambique, kampt met zijn ergste cholera-uitbraak in ruim twee decennia. Het land telde sinds februari vorig jaar al meer dan dertigduizend besmettingen en ruim duizend doden. 

Cholera is een acute, virulente infectie die zich snel kan verspreiden en daardoor uitdroging en hoge mortaliteit veroorzaakt. De ziekte is wel goed te behandelen. De meeste patiënten kunnen met de juiste zorgen snel genezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.