Honden staan politie bij op de meest beruchte smokkelroutes

Mozambique traint honden om wildsmokkel te ruiken

CC Peace Parks Foundation / IPS

 

In Maputo, de hoofdstad van Mozambique, worden sinds kort speciaal afgerichte honden ingezet tegen stropers en wildsmokkelaars. De honden zullen de politie bijstaan op de meest beruchte smokkelroutes in het land.

Een eerste team is deze week aan de slag gegaan en zal de politie bijstaan op enkele cruciale punten op de meest notoire smokkelroutes.

De nabijheid van het Zuid-Afrikaanse Kruger Nationaal Park, waar een grote populatie neushoorns woont, maakt een heel aantal wegen tussen Zuid-Afrika en de haven van Maputo erg geliefd bij stropers en smokkelaars van producten afkomstig van wilde dieren zoals neushoorns en olifanten.

De routes worden gebruikt door smokkelaars die met hun producten mikken op consumenten in Azië.

Neus voor smokkelwaar

Het team bestaat uit zes speciaal daarvoor opgeleide speurhonden en hun baasjes – vier mannen en twee vrouwen.

Peace Parks Foundation (PPF) en African Wildlife Foundation (AWF) hebben de overheid van Mozambique bijgestaan bij de oprichting van een eenheid die de teams met hondenbegeleiders zal trainen en begeleiden.

De honden hebben sinds hun geboorte intensieve training gekregen om ivoor, neushoornpoeder of schubben van het schubdier te detecteren.

De honden zijn zorgvuldig uitgekozen en hebben sinds hun geboorte intensieve training gekregen om zelfs de kleinste hoeveelheden smokkelwaar afkomstig van wildleven te kunnen detecteren, zoals ivoor, neushoornpoeder of schubben van het schubdier.

Het eerste team van zes honden en hun begeleiders kreeg een training in Tanzania. De bedoeling is om tegen 2020 verschillende teams operationeel te hebben op verschillende smokkel-hotspots in Mozambique. Verwacht wordt dat de teams niet alleen meer smokkelaars zullen klissen maar dat hun aanwezigheid ook stroperij zal ontmoedigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.