Mugabe wil buitenlandse bedrijven nationaliseren

Nieuws

Mugabe wil buitenlandse bedrijven nationaliseren

Christiane Mukendi

11 maart 2008

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft een wet goedgekeurd die de buitenlandse bedrijven gedeeltelijk nationaliseert. De zwarte Zimbabwanen worden daardoor mede-eigenaars van grote internationale ondernemingen waaronder verschillende grote banken en mijnontginningsbedrijven.

President Robert Mugabe heeft een wet goedgekeurd die de zwarte Zimbabwanen mede-eigenaars maakt van de internationale bedrijven in Zimbabwe. Minstens 51 procent van de aandelen per internationale onderneming moet volgens de nieuwe wet eigendom worden van zwarte Zimbabwanen. Dat verplicht grote namen zoals de Britse Barclays bank en het Rio Tinto mijnontginningsbedrijf om op zoek te gaan naar lokale partners.  
Economische gok
Mugabe’s nieuwe wet is een zware economische gok voor de sterk verzwakte Zimbabwaanse economie. Ook de analisten vrezen dat de nieuwe wet de finale doodsteek van de Zimbabwaanse economie kan betekenen.
De Zimbabwaanse economie is gekrompen met minstens 30 procent sinds 1999. Zimbabwe kampt bovendien met een inflatie van 100.000 procent, het hoogste ter wereld.
De Zanu-PF, Mugabe’s regeringspartij relativeert de voorspellingen. De nieuwe wet is volgens de regering noodzakelijk om de positie van de armen te verstevigen. Het Movement for Democratic Change (MDC), de oppositiepartij, heeft zich tegen de wet gekant omdat die enkel zou dienen om een handvol Zimbabwanen te verrijken.
Het wetsontwerp lag sinds september klaar in het Zimbabwaanse parlement. Mugabe wachtte echter tot vorige vrijdag om het te ondertekenen. Een  politieke zet in de aanloop van de presidentsverkiezingen op 29 maart volgens de oppositie.