Muziekfestival voor slimme mobiliteit

Nieuws

Muziekfestival voor slimme mobiliteit

Joren Gettemans

08 september 2011

Zondag geen actievoerders van Greenpeace op de Brusselse ring, maar een gemoedelijk muziekfestival. Dat is de actie waarmee de milieuorganisatie aandacht wil vragen voor een slimme mobiliteit in en rond Brussel.

De Brusselse ring is al jaren een van de meest notoire verkeersknopen in het Belgische wegennet, en de Vlaamse regering heeft plannen om de ring te verbreden met extra rijstroken. Dat is de slechtst denkbare oplossing, zegt Greenpeace, want er bestaan heel wat alternatieven.

Zondag (11 september) organiseert de milieuvereniging daarom een muziekfestival in Vilvoorde, Rock The Ring. Op de affiche staan namen als Johan Verminnen, Bert Kruismans, Yevgueni, Stash en Patrick Riguelle.

Meer beton

“Beleidsmakers zijn vaak geneigd om de fileproblemen aan te pakken door meer beton te gieten”, zegt Joeri Thijs van Greenpeace. “Maar het is bewezen dat meer weginfrastructuur  bijkomend verkeer aantrekt. Bovendien staat het de echte, structurele oplossingen in de weg, die geen negatieve gevolgen hebben voor de levenskwaliteit en het klimaat.”

Om een antwoord te bieden op de huidige uitdagingen voor de regio, is een combinatie van maatregelen nodig, zowel op het vlak van ruimtelijke ordening, autofiscaliteit en mobiliteitsgewoontes, aldus Greenpeace. De organisatie wil niet alleen aandacht voor de plannen omtrent een verbreding van de ring, maar ook voor andere projecten in de pijpleiding, zoals een verdubbeling van de activiteit op Zaventem tegen 2025 en de bouw van nieuwe winkelcentra die enkel met de auto bereikbaar zijn.

“Al die projecten zullen de regio overspoelen met bijkomend verkeer”, zegt Thijs. “En dat ten koste van de levenskwaliteit van de inwoners en met een hoge tol voor het klimaat.”

Popfestival

Met een muziekfestival dat zich richt op gezinnen, inclusief theateranimatie en kliminitiatie, slaat Greenpeace een heel andere richting in. Waarom geen actievoerders met kettingen deze keer? “Greenpeace hoopt met Rock the Ring een dynamiek in gang te zetten en de mensen op een leuke en positieve manier te informeren over wat men met de regio van plan is”, zegt Thijs.

“We willen de mensen duidelijk maken dat de plannen voor een bredere ring, voor grote winkelcentra en de logistieke ambities de verkeersdruk alleen maar zullen vergroten. We hopen dat politici in de regio gaan inzien dat de Vlaamse regering hier files niet aanpakt, maar in tegendeel een complete verkeerschaos aan het organiseren is.”

Rock the Ring zal plaatsvinden op zondag 11 september, van 13u tot 19u in het Rolleveldpark in Vilvoorde.
Praktische info: www.rockthering.be