Namibië telt ineens 6000 malariagevallen in drie maanden

In Namibië zijn in drie maanden tijd 6000 nieuwe gevallen van malaria geteld, een forse stijging ten opzichte van vorig jaar. In sommige gebieden was de malaria uitgeroeid.

  • Flickr / Martinez Codina (CC BY-NC-ND 2.0) Het beste wapen tegen de malariamug is een combinatie van muskietennetten die met een insecticide zijn behandeld, en een spray met een ander krachtig insecticide. Flickr / Martinez Codina (CC BY-NC-ND 2.0)

Vorig jaar telde Namibië 4733 gevallen van malaria. In de eerste drie maanden van dit jaar waren dat er al een pak meer: 5966.

De nieuwe gevallen zijn vastgesteld in regio’s in het hele land: Omaheke (oosten), Kunene (noorden), Erongo (westen), Hardap (centrum) en Karas (zuiden).

Dalende waakzaamheid

In vergelijking met het begin van de eeuw, toen het land meer dan een half miljoen gevallen per jaar had, zijn de cijfers nog altijd zeer laag. Maar dat de daling ineens stopt, en dat dit bovendien zeer fors gebeurt, is reden tot bezorgdheid voor de gezondheidsdiensten.

“Het baart mij zorgen dat ook malariagevallen zijn vastgesteld in regio’s waar we malaria hadden uitgeroeid, zoals in Omaheke en Kunene”, zei minister van Volksgezondheid Richard Kamwi aan de krant The Namibian.

Als oorzaak ziet Kamwi een dalende waakzaamheid. “Sommigen mensen lieten hun huizen niet meer sprayen omdat er volgens hen geen malaria meer is.” In de huizen waar niet werd gesprayd, zijn de meeste nieuwe malariagevallen genoteerd.

Spray

Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken.

Het beste wapen tegen de malariamug is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een combinatie van muskietennetten die met een insecticide zijn behandeld, en een spray met een ander krachtig insecticide.

Namibië wil malaria tegen 2020 helemaal uitroeien, net zoals Botswana, Swaziland en Zuid-Afrika. Ook in die drie andere landen zijn opstoten van malaria gemeld.

Wereldwijd raken elk jaar raken meer dan 200 miljoen mensen met malaria besmet, vooral in Afrika. Het aantal malariadoden is sinds 2002 bijna gehalveerd, blijkt uit de laatste editie van het World Malaria Report. Vorig jaar veroorzaakte malaria naar schatting 627.000 doden, waarvan 483.000 kinderen jonger dan vijf jaar.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.