Meer extreem weer als we de klimaatverandering niet terugdringen

NASA-satellieten bevestigen: opwarming doet droogtes en overstromingen toenemen

© NASA / earthobservatory.nasa.gov

Een recente kaart van de NASA die de toenemende droogte in de Hoorn van Afrika aantoont.

Watergerelateerde rampen, zoals droogtes en overstromingen, zijn gelinkt aan de opwarming van de aarde. En ze zullen in de toekomst alleen maar intenser en frequenter worden. Dat bevestigt een grootschalige studie van ruimtevaartorganisatie NASA.

Extreme droogte, zware regenval en overstromingen zijn de voorbije twintig jaar sterk toegenomen, en dat correleert veel sterker met de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde dan met natuurlijke weerpatronen.

Dat is de voornaamste conclusie van een jarenlang onderzoek van het Amerikaanse ruimteagentschap NASA op basis van onuitgegeven satellietgegevens. De studie werd maandag gepubliceerd in het tijdschrift Nature Water.

Cyclus van water

Waar eerdere studies naar de impact van de klimaatverandering op de cyclus van water op aarde zich voornamelijk baseerden op de hoeveelheid neerslag, maakte dit onderzoek voor het eerst gebruik van twee satellieten die veranderingen in de wateropslag op aarde meten. Het duo is in staat om al het water op en in het land - grondwater, oppervlaktewater, ijs en sneeuw - te monitoren.

‘De opwarming van de aarde zal meer intense droogtes en natte periodes veroorzaken, wat gevolgen heeft voor mensen, de economie en de landbouw over de hele wereld.’

‘Het is alsof je naar het niveau van het water in je badkuip kijkt’, zegt Matt Rodell, hydroloog bij het onderzoekscentrum van NASA, over de werking van de satellieten. ‘Je kunt zien hoeveel het stijgt en daalt, zonder de totale hoeveelheid water in het bad te kennen.’

Door de afwijkingen van de normale wateropslag op aarde te registreren, konden ze buitengewone droogtes en extreme natte periodes van de voorbije decennia nauwkeurig in kaart brengen.

Tastbare gevolgen

Ze stelden vast dat de extreme natte en droge gebeurtenissen sterk samenhangen met de opwarming van de aarde. De jaren 2015 tot en met 2021 waren zeven van de negen warmste jaren in de moderne geschiedenis. Toen waren er gemiddeld vier extreme natte en droge gebeurtenissen per jaar. In de dertien jaar ervoor waren dat er slechts drie per jaar.

Dat is logisch volgens de onderzoekers, omdat warmere lucht tijdens droge periodes meer vocht van het aardoppervlak doet verdampen. Warme lucht kan ook meer vocht vasthouden om hevige sneeuwval en regenval aan te wakkeren.

‘Het idee van klimaatverandering kan abstract zijn. Een paar graden warmer klinkt niet als veel, maar de gevolgen op de watercyclus zijn tastbaar’, zegt Rodell, die meewerkte aan de studie. ‘De opwarming van de aarde zal meer intense droogtes en natte periodes veroorzaken, wat gevolgen heeft voor mensen, de economie en de landbouw over de hele wereld.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.