Steeds meer Amerikanen maken zich zorgen over klimaat

Natuurrampen en extreem weer maken Amerikaanse burgers klimaatbewust

Philip McMaster CC BY-NC 2.0

Klimaatmars New York, US

De bezorgdheid onder de Amerikaanse bevolking rond de klimaatverandering neemt toe. Bijna driekwart zegt het thema nu persoonlijk belangrijk te vinden, blijkt uit de laatste peiling door de Universiteit van Yale.

De trend is opvallend: in 72 procent van de Amerikanen geeft nu aan de klimaatverandering ‘persoonlijk belangrijk’ te vinden -een stijging met 9 procentpunten tegenover dezelfde peiling in maart.

Wetenschappers van Yale doen de peiling al tweemaal per jaar sinds 2010. De laatste peiling van december doet nog meer records sneuvelen. Bijna driekwart (73 procent) van de Amerikanen is nu overtuigd dat de klimaatverandering een feit is, en 62 procent is het eens met de de wetenschappelijke consensus dat de mens daarvoor de hoofdoorzaak is -een stijging van 4 procentpunten. Minder dan een kwart (23 procent) van de ondervraagden wijt het veranderde klimaat aan natuurlijke factoren.

Van de bevraagde Amerikanen maakt 69 procent zich nu zorgen over de klimaatverandering en 29 procent zegt “erg bezorgd” te zijn, een stijging met 8 procentpunt in minder dan een jaar tijd.

Natuurrampen

De hoge scores hebben te maken met de vele natuurrampen vorig jaar in de VS, denken de onderzoekers. “Na een jaar van extreem weer, zorgwekkende wetenschappelijke rapporten en groeiende media-aandacht is een recordaantal Amerikanen er nu van overtuigd dat de klimaatverandering een feit is”, zegt hoofdauteur Anthony Leiserowitz.

“Na een jaar van extreem weer en groeiende media-aandacht is een recordaantal Amerikanen ervan overtuigd dat de klimaatverandering een feit is”

Twee op drie (65 procent) van de respondenten is ervan overtuigd dat de klimaatverandering het weer in de VS beïnvloedt, en 32 procent dat dit oorzakelijke band erg sterk is.

Ongeveer de helft denkt dat de klimaatverandering de bosbranden in het westen van de VS en de orkanen Florence en Michael erger heeft gemaakt.

Bijna de helft (48 procent) van de Amerikanen is het eens met de stelling dat de VS ‘momenteel schade ondervinden’ van de klimaatverandering, een stijging met 9 procentpunt. Een gelijkaardig aantal denkt dat ze persoonlijk (49 procent) of dat hun familie (56 procent) schade zullen ondervinden. Ook die percentages zijn flink gestegen.

De klimaatverandering werd vroeger vooral gezien als een probleem dat ver verwijderd was in tijd en ruimte”, zegt Ed Maibach, een onderzoeker aan de George Mason University die meewerkte aan de peiling. “Maar de Amerikanen beseffen meer en meer dat de gevolgen hier en nu gevoeld worden, en ze maken zich meer zorgen over de bedreigingen voor henzelf, hun gemeenschap en het land.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift