Navo gaat helikopters inzetten in Libië

Nieuws

Navo gaat helikopters inzetten in Libië

Joren Gettemans

25 mei 2011

Frankrijk en Groot-Brittannië hebben beslist om aanvalshelikopters in te zetten om de patstelling in Libië te doorbreken.

“We willen onze aanvalskracht op het terrein verder verfijnen op een manier die meer gerichte aanvallen mogelijk maakt”, verklaarde de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé. Volgens de Franse minister van Defensie, Gerard Longuet, heeft ook Groot-Brittannië dezelfde beslissing genomen.

De toestellen kunnen opstijgen van op schepen voor de Libische kust. Groot-Brittannië beschikt over zes Apache-helikopters op het schip HMS Ocean. Volgens de Franse krant Le Figaro is het Franse schip Tonnerre op 17 mei vertrokken richting Libië met twaalf helikopters aan boord.

Kwetsbaar

Waarnemers zijn niet onverdeeld enthousiast over de beslissing. De helikopters hebben in Afghanistan bewezen hoe waardevol ze kunnen zijn, maar ze worden een stuk kwetsbaarder in het open Libische terrein. Bovendien beschikt Libië over een aanzienlijke luchtafweer.

De Navo is erin geslaagd om al vroeg in de campagne de meest geavanceerde Libische luchtafweersystemen uit te schakelen. Maar de Libische troepen beschikken nog over heel wat kleinere, mobiele systemen en eenvoudige raketten die van op de schouder worden afgevuurd. Voor die systemen vormen de helikopters een makkelijk doelwit, omdat ze veel trager en lager vliegen dan gevechtsvliegtuigen.

Slachtoffers en gijzelaars

De kans op slachtoffers aan Navo-zijde wordt dan ook een stuk groter. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom zo lang gewacht is met de beslissing. De Libische rebellen vragen al veel langer om de inzet van helikopters.

Bij veel bevelhebbers liggen recente incidenten nog vers in het geheugen waarbij helikopterpiloten gevangengenomen en gegijzeld werden. Dat gebeurde in 2003 nog in het Iraakse Najaf. Een vloot van 32 Apache-helikopters kreeg er af te rekenen met geweervuur. Een Apache stortte neer, vrijwel alle andere toestellen raakten beschadigd.