NAVO praat weer met Rusland

Nieuws

NAVO praat weer met Rusland

Marie D'haenens

03 december 2008

Op de NAVO-top in Brussel dinsdagnamiddag beslisten alle ministers van Buitenlandse Zaken om de banden met Rusland te herstellen. De dialoog was zo goed als verbroken sinds de korte oorlog met Georgië in augustus.
Georgië en Oekraïne krijgen voorlopig nog geen lidmaatschap, wel vage beloftes.

Op de persconferentie gisterenavond kondigde Jaap de Hoop Scheffer, secretaris-generaal van de NAVO, aan dat het contact met Rusland gestaag en onder voorwaarden wordt heropgevat, in navolging van de Europese Unie, die dat enkele weken geleden al deed.
Hij benadrukte dat een hernieuwde dialoog niet betekent dat de NAVO van mening veranderd is over Rusland’s harde optreden tegen Georgië in augustus.

Democratie

De Georgische president, Michail Saakasjvili, had gisteren in The Washington Post nog gewaarschuwd om de draad niet zomaar weer op te pakken, zeker niet zolang Rusland niet volledig voldoet aan de voorwaarden van het staakt-het-vuren in de regio Georgië-Zuid-Ossetië.
“Als de internationale gemeenschap niet toont dat het menens is, zal Moskou andere gebieden proberen te overmeesteren, al dan niet met geweld of door intimidatie”, zei de president. “Wij mogen landen die de democratie hoog in het vaandel houden en meer stabiliteit in de regio proberen na te streven, niet opofferen.”
Georgië trekt, sinds de verkiezing van Saakasjvili in 2003, resoluut de kaart van het Westen, maar de NAVO blijft twijfels hebben over het democratische engagement van het land. De bondgenoten van de NAVO hebben daarom beslist om Georgië nog niet te erkennen als kandidaat-lidstaat.

MAP

En dat geldt ook voor Oekraïne, dat politiek en economisch niet stabiel genoeg is. De Hoop Scheffer zei dat het bondgenootschap beide landen ooit wel zal opnemen, als deze genoeg hervormingen doorgevoerd hebben. Of de MAP (Membership Action Plan) omzeild zal worden, zoals de Verenigde Staten graag willen, is nog niet duidelijk.
Duitsland en Frankrijk tonen zich alvast felle tegenstanders van dat plan. Volgens hen is een MAP een onmisbare tussenstap: het is een voor elk land op maat gemaakt programma van de NAVO, met raad, bijstand en praktische hulp op hun weg naar lidmaatschap.
Volgens de Russische NAVO-afgevaardigde Dimitry Rogozin komen deze beslissingen niet als een verrassing. “De NAVO weet dat de kwestie Georgië en Oekraïne evengoed morgen afgehandeld kan worden, terwijl de relatie met Rusland wel dringend hersteld moet worden”, zegt hij in de_

Als de internationale gemeenschap niet toont dat het menens is, zal Moskou andere gebieden proberen te overmeesteren, al dan niet met geweld of door intimidatie.

Kommersant_, een Russische online krant.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Volodymyr Ohryzko, vult het uitstel op geheel eigen wijze in: “We hebben bereikt wat we wilden. Met de belofte van de NAVO om elk jaar onze vorderingen te bekijken, hebben we eigenlijk toch een Membership Action Plan in de wacht gesleept.”
In Georgië is ook minister van Euro-Atlantische Integratie Giorgi Baramidze optimistisch: “Wij hebben vooruitgang geboekt en zijn een stapje dichter bij onze toetreding tot de NAVO. We hebben geen MAP gekregen, maar wij kunnen nu maatregelen nemen die overeenkomen met wat de NAVO van ons vraagt.”