Naxalieten verstoren ook tweede ronde verkiezingen India

Nieuws

Naxalieten verstoren ook tweede ronde verkiezingen India

Bram Brusselmans

23 april 2009

De tweede fase van de Indiase parlementsverkiezingen zijn net zoals de eerste gestart met een reeks aanslagen door naxalieten, maoïstische opstandelingen.

Bij de tweede ronde -de grootste van de vijf fasen- van de parlementsverkiezingen op donderdag, hebben naxalieten een voertuig opgeblazen waarin verkiezingsmagistraten zaten, aldus de autoreiten.
SP Pradhan, een woordvoerder van de Indiase regering, maakte gewag van twee gewonden: een magistraat en een politieman. De aanslag vond plaats in Jharkand.

Leger paraat

“Veiligheidstroepen voerden daarop verscheidene luchtaanvallen uit op een Maoïstische basis in de bosrijke gebieden van de staat”, zegt Navin Kumar Singh van de politie. Het leger is in staat van paraatheid in de dertien staten waar de verkiezingen donderdag plaatsvinden. De verkiezingen begonnen op 16 april en duren tot 13 mei.
Met meer dan 700 miljoen mogelijke kiezers, houdt India steeds verspreide verkiezingen. Dit zowel voor logistieke als veiligheidsredenen.
De tweede ronde is cruciaal voor zowel de linkse Congrespartij als de centrumrechtse Bharatiya Janata Partij (BJP). De Congrespartij is al sinds de onafhankelijkheid in 1947 aan de macht. Dat de Congrespartij zal winnen staat volgens waarnemers buiten kijf. Vraag is of ze een tweederdemeerderheid kan behouden.

Treinkaping

Woensdag kaapten  200 Maoïstische rebellen een trein en gijzelden ze de inzittenden in de oostelijke staat Jharkhand. Alle passagiers werden uiteindelijk ongedeerd vrijgelaten en er was geen confrontatie met de veiligheidstroepen.
De kaping van woensdag, die plaatshad in een gebied dat door de naxalieten wordt gecontroleerd, was maar een van de aanvallen. Een treinstation werd opgeblazen, een overheidsgebouw gebombardeerd en een vrachtwagenchauffeur werd vermoord in de naburige staat Bihar.

Boycot

De rebellen roepen alle kiezers op om de nationale verkiezingen te boycotten. “Versterk de revolutionaire krachten of je zal het met je leven bekopen als je deelneemt aan deze verkiezingen”, was de ondubbelzinnige boodschap die de rebellen hadden achtergelaten op het verhakkelde overheidsgebouw.
Mahmohan Singh, de premier van India, vindt de naxalitische aanvallen als de grootse binnenlandse bedreiging voor het land. In 2008 werden maar liefst 500 burgers en politiemensen omgebracht door de Maoïsten. De rebellen vechten al meer dan 30 jaar in verschillende Indiase staten voor meer land en jobs voor de landarbeiders en de armen.