Nederland en Japan starten mondiaal kenniscentrum voor klimaatadaptatie

Nederland neemt samen met Japan en de VN-milieuorganisatie (UNEP) het initiatief tot de oprichting van een topkenniscentrum over maatregelen die nodig zijn om te leren leven op een warmere planeet en met extremer weer.

NOAA Photo Library (CC BY 2.0)

Na de storm Katrina van 2005 in Luoisiana

Vandaag (maandag) ondertekent het ministerie van Milieu in Nederland samen met internationale projectpartners een opstartovereenkomst tot het zogeheten Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCEA).

Dit centrum zal niet actief oproepen tot het verminderen van de uitstoot van CO2 om de klimaatverandering te doen stoppen, het GCEA zal kennis en informatie verzamelen om landen, organisaties en bedrijven te helpen om zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Dat heet klimaatadaptatie.

Het GCEA zal hiervoor wereldwijd partijen steunen die moeite hebben om klimaatadaptatie in de praktijk te brengen.

Leren leven op een warmere planeet

‘Over de hele wereld worden mensen hard getroffen door de opwarming van de aarde’, zegt de Nederlandse Staatssecretaris van Milieu, Sharon Dijksma, in een persbericht.

Kingprince (CC BY 2.0)

Na de storm Katrina van 2005 in Luoisiana

‘Het historische klimaatakkoord van Parijs laat zien dat aanpassing aan klimaatverandering even belangrijk is als het bedenken van oplossingen om klimaatverandering tegen te gaan. Als wij niet goed omgaan met klimaatverandering, dan zullen het risico op natuurrampen, sociale en economische tegenslagen en politieke spanningen toenemen.’

‘Zelfs met het klimaatakkoord van Parijs is onze planeet op weg naar drie graden opwarming’, zegt Ibrahim Thiaw, plaatsvervangend directeur van UNEP. 

‘We moeten leren om te leven op een warmere planeet met extremere weersomstandigheden, onregelmatige regenval en een stijgende zeespiegel. Dit centrum is een welkome stap, maar andere landen moeten dit voorbeeld volgen en dringend investeren in klimaatadaptatie.’

‘Veel landen en organisaties zijn op zoek naar best practices en begeleiding om zichzelf optimaal te kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Nederland is goed in het samenbrengen van kennis en kunde op het gebied van klimaataanpassing. Het kenniscentrum zal hierbij een belangrijke rol gaan spelen’, zegt Dijksma.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift