Nederlandse kranten weigeren advertentie vredesbetoging aan te kondigen

Nieuws

Nederlandse kranten weigeren advertentie vredesbetoging aan te kondigen

Christiane Mukendi

21 maart 2008

Het Nederlandse PCM-mediaconcern heeft geweigerd om advertentie die oproept tot een vredesbetoging te plaatsen in haar dagbladen.

De vredesdemonstratie met de slogan Laat IRAK niet lopen! is een initiatief van het Platform tegen de ‘Nieuwe Oorlog’ - een samenwerkingsverband van tweehonderdtwintig middenveldorganisaties en linkse politieke partijen. Bedoeling van betoging is de vijfde verjaardag van de oorlog in Irak te herdenken. Volgens de advertentieafdeling van de drie kranten roept de advertentie op tot burgerlijke ongehoorzaamheid.
PCM vroeg bovendien of de organisatoren wel een vergunning hadden voor het organiseren van de manifestatie -een vraag die de organisatoren extra irriteerde omdat zo’n vergunning zelfs niet wettelijk vereist is. Vorig jaar nog veroordeelde de Nationale Ombudsman het toenemend gebruik van vergunningen, als een beperking op de vrijheid om te betogen. 
“Het is volstrekt van de ratten besnuffeld dat advertentieafdelingen van gerenommeerde kranten als de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw deze politiepraktijk hebben overgenomen”, zegt Meindert Stelling, de advocaat van het Platform. “Dat ze [de betreffende media] gemakshalve elke betoging waarvoor geen ‘vergunning’ kan worden getoond tot een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid verklaren en de betreffende oproep weigeren te plaatsen’ vindt Stelling ongehoord, aangezien zelfs een niet-aangemelde betoging geen verboden activiteit is.
Bij vorige betogingen slaagde het Platform tegen de ‘Nieuwe Oorlog’ er wel in om haar advertenties in de PCM-kranten te laten publiceren. “Dat heeft nooit eerder problemen gegeven”, zegt Jan Schaake van de organisatie. 
Het Platform heeft  een onderzoek geëist.
‘Laat IRAK niet lopen’ vindt plaats op paasmaandag 24 maart in Delft.
Meer informatie op: www.platformtegendenieuweoorlog.nl