Afzagen van hoorns ter preventie voor stroperij blijkt te werken

Neushoornstroperij in Zuid-Afrika daalt licht

Pixabay

Uit de recentste cijfers van Zuid-Afrika blijkt een lichte daling van het aantal gestroopte neushoorns in het land. Vooral het afzagen van hoorns ter preventie voor stroperij, blijkt als maatregel te werken.

Cijfers van het Kruger Nationaal Park wijzen op 40 procent minder neushoornstroperij in het voorbije jaar. Ook in 2021 was dat het geval. Net als in het Krugerpark, is in andere nationale parken en particuliere reservaten onthoornen een belangrijke veiligheidsmaatregel gebleken.

In 2021 werden 451 Zuid-Afrikaanse neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.

De absolute cijfers voor het hele land tonen wel slechts een lichtere daling aan: in 2021 werden 451 Zuid-Afrikaanse neushoorns gedood om hun kostbare hoorn, in 2022 waren het er 448.

Het onthoornen heeft namelijk ook als gevolg dat stropers hun werkterrein verleggen naar gebieden waar er nog minder controle is.

Rangers

‘Er zijn in Zuid-Afrika allerlei veiligheidsmaatregelen genomen om stropers op het verkeerde been te zetten’, zegt Christiaan van der Hoeven, wildlife crime-expert van WWF. ‘De samenwerking tussen verschillende handhavingsinstanties is verbeterd, er is onderzoek gedaan naar corruptie en er is ingezet op versterking van het moreel en de integriteit van rangers. Maar de internationaal georganiseerde criminele netwerken die zich richten op grote natuurgebieden en belangrijke neushoornpopulaties in zuidelijk Afrika blijven een ernstig probleem.’

Volgens de WWF-neushoornexpert voor Afrika, Jo Shaw, moet er ingezet worden op het aanpakken van de criminelen die betrokken zijn bij de handel in wilde dieren, maar is het evenzeer belangrijk om te investeren in de groei van de neushoornaantallen. Volgens Shaw dienen daarvoor goede relaties te worden opgebouwd met de gemeenschappen die rond de beschermde gebieden wonen en werken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.