De grootste klimaatmars in de geschiedenis

In aanloop naar de VN-klimaattop in New York wordt in de stad een ‘historische’ mars voor het klimaat georganiseerd. Bijna duizend Amerikaanse organisaties trommelen hun leden op om mee te stappen op 21 september.

350.org (CC BY-NC-SA 2.0)

De initiatiefnemers willen de grootste klimaatmars in de geschiedenis op de been brengen.

De initiatiefnemers leggen de lat hoog: ze willen de grootste klimaatmars in de geschiedenis op de been brengen. Afgaande op het aantal organisaties dat mensen helpt mobiliseren zou dat wel eens kunnen lukken. Meer dan 950 organisaties mobiliseren hun leden om op straat te komen. Naast milieuverenigingen, zetten ook veel maatschappelijke organisaties, vakbonden, hulporganisaties en religieuze groepen en bedrijven hun schouders onder het evenement.

Ook buiten New York wordt betoogd, onder meer in Amsterdam, Berlijn, Parijs en Londen.

Logies

Onder de organisaties zijn de Sierra Club, de grootste milieuorganisatie in de VS, het Wereldnatuurfonds (WWF) en de National Wildlife Federation. De deelnemende organisaties roepen hun leden niet enkel op om mee op te lopen in de betoging, maar ook om in logies of transport te voorzien voor andere betogers en mensen uit te nodigen om deel te nemen.
Ook buiten New York wordt betoogd, onder meer in Amsterdam, Berlijn, Parijs en Londen.

Buitengewone top

Twee dagen na de mars, op 23 september, begint een buitengewone klimaattop in New York op initiatief van VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon. Hij wil er de wereldleiders overtuigen om actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis.

De klimaattop in New York valt buiten het normale patroon van de jaarlijkse klimaattoppen in het kader van het VN-klimaatraamakkoord (UNFCCC), zoals eerdere bijeenkomsten in Poznan of Kopenhagen. Die bijeenkomsten worden doorgaans geleid door delegaties en onderhandelaars, terwijl Ban in New York rechtstreeks met de staatshoofden wil praten.

Op Twitter kan u alvast meepraten via #ClimateMarch.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.