Ngo's nemen nieuwe beloftes voor hulp aan Afrika met dikke korrel zout

Nieuws

Ngo's nemen nieuwe beloftes voor hulp aan Afrika met dikke korrel zout

Jim Lobe

01 juli 2005

Amerikaanse ngo's reageren erg kritisch op het voornemen van president George W. Bush om de ontwikkelingshulp aan Afrika te verdubbelen tegen 2010. Het gaat opnieuw deels om oud geld en bovendien is de kans zeer klein dat de verhoging ongeschonden door het parlement komt.

Vierhonderd miljoen dollar voor het onderwijs en 1,2 miljard voor de strijd tegen malaria wil Bush de komende vijf jaar bovenop de bestaande hulpprogramma’s voor Afrika leggen. Het geld voor malariabestrijding zou eerst naar Tanzania, Uganda en Angola gaan. Daarnaast wil Bush het Amerikaanse parlement vragen om 55 miljoen dollar vrij te maken voor de promotie van vrouwenrechten in niet nader genoemde Afrikaanse landen en dat over een periode van drie jaar.

Het Amerikaanse parlement zal allicht een flink deel beknibbelen op dat bedrag. Het Huis van Afgevaardigden keurde deze week slechts 1,75 miljard dollar goed van de drie miljard die Bush gevraagd had voor de Millennium Challenge Account. Dat is een programma om de hulp aan de allerarmste landen gevoelig te verhogen op voorwaarde dat ze bepaalde economische hervormingen doorvoeren.

Bovendien, merken verschillende Amerikaanse ngo’s op, gaat het voor een deel gaat om ‘oud’ geld, waarvan de besteding al vastlag. Chad Dobson, campagnedirecteur van Oxfam America, schat dat er 900 miljoen dollar per jaar ‘nieuw geld’ in de pijpleiding zit. De rest is het resultaat van de stijging van de budgetten van bestaande programma’s zoals het Aidsbestrijdingsplan en de MCA. Het is een welgekomen eerste stap, zegt Dobson. Maar niet voldoende om de armoede te halveren tegen 2015: daarvoor is volgens de Verenigde Naties jaarlijks 25 miljard dollar extra nodig.

Ook voor de Millennium Challenge Account beloofde Bush drie jaar geleden met grote trom een scherpe verhoging. Maar doordat er zo’n strikte voorwaarden aan verbonden zijn, heeft het programma nog maar een half dozijn projecten goedgekeurd met een totaal prijskaartje van 500 miljoen dollar.

Mohammad Akhter van InterAction, een coalitie van een 150-tal ngo’s, is blij met het extra geld maar betreurt dat het niet gebruikt wordt voor multilaterale programma’s zoals het Wereldwijde Fonds tegen Aids, Malaria en TBC. Zoals bekend wil de regering-Bush niet meestappen in dat initiatief.

Africa Action, een ngo die een vooraanstaande rol speelde in de beweging tegen de apartheid, is bijzonder scherp voor Bush’ démarche. De ngo doet de beloftes af als “compassionate showmanship” dat ver verwijderd is van een gedurfd engagement.

“Het Afrika-beleid van de regering-Bush blinkt eerder uit in public relations dan in voordelen voor het Afrikaanse continent, zegt Ann-Louise Colgan, directeur beleidsanalyse van Africa Action. Geen enkele van de belofte die het Witte Huis de laatste jaren gedaan heeft ten aanzien van Afrika is volledig gerealiseerd. (MM)