Ngo's willlen radicale hervorming IMF

Nieuws

Ngo's willlen radicale hervorming IMF

Jim Lobe

02 november 2008

Er moet een “fundamentele en verregaande transformatie van het internationale financiële en economische systeem” komen, zegt een coalitie van bijna 600 maatschappelijke organisaties uit 88 landen. Ze lanceren de oproep twee weken voordat de Amerikaanse president George W. Bush een topconferentie over de kredietcrisis organiseert met de 20 machtigste landen.

De verklaring is ondertekend door Friends of the Earth, Milieudefensie, Oikos, Attac Vlaanderen, Jubilee en nog 600 andere ngo’s uit de hele wereld. Ze pleiten voor een veel grondigere hervorming, waar maatschappelijke organisaties en alle landen aan mogen meedoen.
“Het is natuurlijk van belang dat er directe maatregelen worden getroffen tegen de crisis, vooral voor de meest kwetsbare groepen. Maar we zijn diep bezorgd dat de vergaderingen snel en niet-inclusief zullen verlopen, en dat de G20 daardoor niet de veranderingen zal bespreken die echt nodig zijn.”

Dubbele standaard

Amerika en Europa hebben landen die geld wilden lenen bij de Wereldbank en het IMF dertig jaar lang de “Washington Consensus” opgelegd: het invoeren van neoliberaal, “marktvriendelijk” beleid en het schrappen van publieke uitgaven. Dit was goed voor het westerse bedrijfsleven en pakte meestal slecht uit voor de armste delen van de bevolking.
Maar nu de westerse regeringen een recessie zien aankomen, “nationaliseren ze banken, steken ze enorme subsidies in falende instituties en reguleren ze hun financiële sectoren.” Ook de filantroop George Soros schreef in de Financial Times dat de “Washington Consensus strikte marktdiscipline voorschreef aan andere landen, maar dat de VS daarvan waren uitgesloten.”
“Deze dubbele standaard is niet alleen onacceptabel, maar betekent ook het einde van het vrijemarktfundamentalisme. Het internationaal financieel systeem en de daarbij behorende instellingen moeten volledig herbekeken worden.”

Nieuw Bretton Woods

Op de topconferentie van de G20 op 15 november zullen de belangrijkste geïndustrialiseerde landen aanwezig zijn, plus de grootste opkomende markten zoals China, India, Brazilië en Mexico. De Engelse premier Gordon Brown noemt dit een “nieuw Bretton Woods”, naar de conferentie in 1944 waar instellingen als het IMF en de Wereldbank zijn opgezet.
“Hun beleid heeft spectaculair gefaald”, zegt Vitalis Meja van Afrodad, het Africaans Forum & Netwerk over Schuldenlast en Ontwikkeling. “Maar wat is hun antwoord nu? Met 20 regeringen een nieuwe ‘Washington Consensus’ vormen.” De coalitie wil dat de VN de leiding krijgen over hervormingen, omdat alle landen daar een stem in hebben.
De verwachting is echter dat Europa en vooral Amerika grote veranderingen zullen tegenhouden. Zij kunnen er in invloed alleen maar op achteruit gaan.