Slimme algoritmes ontwerpen landschappen voor optimaal gebruik

Niet meer bloemen maar meer bomen kunnen bijen redden

Ozone9999 CC BY-NC-ND 2.0

 

Niet door meer bloemen maar door meer hagen en bomen te planten kunnen we de bijen nog redden, stellen Britse onderzoekers. Artificiële intelligentie kan daarbij helpen.

In heel Europa gaan de bijen achteruit, onder meer door moderne landbouwmethoden en minder geschikte habitats.

Dat probeert men nu te keren door grote stroken wilde bloemen aan te planten aan de rand van landbouwgrond.

Kostenefficiënter

Britse onderzoekers zeggen nu dat wilde bloemen niet zullen volstaan. We zullen ook bomen en hagen moeten planten langs landbouwgrond. Dat is kostenefficiënter.

‘We kunnen beter honderd bomen in de hoek van een veld planten dan kilometers wilde bloemen

Bijen en andere bestuivers geven de voorkeur aan bomen omdat ze daar meer bloemen op een kleine oppervlakte vinden. Op bloemenweiden is hun voedsel te veel verspreid. ‘We kunnen beter honderd bomen in de hoek van een veld planten dan kilometers wilde bloemen, zegt hoofdauteur Philip Donkersley van de Universiteit van Lancaster.

Bomen en hagen hebben het bijkomende voordeel dat ze oriëntatiepunten zijn: bijen gebruiken die om de weg te vinden van hun nest naar foerageergebieden. Ze bieden ook beschutting tegen wind en regen.

Artificiële intelligentie

Om bijen maximaal gebruik te laten maken van bomen en hagen kan men artificiële intelligentie inzetten, zeggen de onderzoekers. Slimme algoritmes kunnen landschappen zo ontwerpen dat bomen, hagen en wilde bloemen op de juiste plaats worden geplant, in de juiste aantallen. Op die manier hebben de bijen altijd voldoende voedsel.

Computers kunnen landbouwers en andere grondeigenaars dus vertellen waar ze het best hun bomen, hagen en bloemen planten. Donkersley zegt dat dergelijke ‘eenvoudige oplossingen ideaal zijn voor ‘grondeigenaars met een beperkt budget die de meest efficiënte inspanningen zoeken om bestuivers te beschermen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift