Nieuw lab helpt landen bij introductie steriele insecten

In het Oostenrijkse Seibersdorf heeft het Internationaal Atoomagentschap een nieuwe laboratorium geopend dat landen gaat helpen steriele insecten te introduceren. Daarmee kunnen insecten als muggen en schadelijke fruitvliegjes bestreden worden.

budak (CC BY-NC-ND 2.0)

 

Het Insect Pest Control Laboratory (IPCL) gaat landen helpen de steriele insecten-techniek toe te passen om insecten te bestrijden die ziekten verspreiden en gewassen beschadigen.

Volgens het IAEA is de techniek veilig voor het milieu en een goede manier om de voortplanting van schadelijke insecten in te dammen. Het IAEA gebruikt straling om mannelijke insecten te steriliseren. Die worden vervolgens in grote aantallen losgelaten om te paren met wilde vrouwtjes. Aangezien zij geen nakomelingen produceren, neemt het aantal insecten in de loop van de tijd af, en daarmee ook de plaag.

Malaria en zika

Het nieuwe lab traint experts uit de diverse landen en faciliteert onderzoek naar de toepassing van de techniek bij verschillende insecten, inclusief muggen die malaria, zika en andere ziekten overbrengen.

‘Het IPCL is een zeer tastbaar voorbeeld van de grote praktische voordelen die kernwetenschap en techniek ons kunnen opleveren’, zei IAEA-directeur Yukiya Amano tijdens de openingsceremonie.

Eerder assisteerden het IAEA en de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) de Dominicaanse Republiek bij de introductie van steriele insecten om de Middellandse-zeevlieg te bestrijden. Deze fruitvlieg richt grote schade aan bij diverse soorten fruit en groente.

Volgens het IAEA was het land daardoor in staat binnen twee jaar de vlieg uit te roeien en weer toegang te krijgen tot de exportmarkt ter waarde van 42 miljoen dollar.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3146   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift