Inheemse gemeenschappen werken samen in campagne

Nieuw reservaat in Ecuador beschermt miljoen hectare bos

© ingenierojcgo/WikiCommons

In de Ecuadoraanse provincie Morona Santiago gaat elk jaar 8900 hectare Amazonewoud verloren.

Ecuador heeft een nieuw reservaat van meer dan een miljoen hectare afgebakend in het Amazonewoud. Dit zal niet alleen het woud, maar ook de inheemse bevolking beschermen tegen bedreigingen zoals mijnbouw en veeteelt.

Het Tarímiat Pujutaí Nuṉka-reservaat beslaat 1.237.395 hectare Andes- en Amazonewoud in het oosten van Ecuador, waar de Shuar- en Achuar-gemeenschappen al jaren strijden tegen verschillende oorzaken van ontbossing.

Dit is een initiatief dat ons niet alleen in staat zal stellen om onze bossen en klimaat te behouden, maar er ook van te genieten, en om de wereld een gezond milieu te bieden, zegt Rafael Antuni, gouverneur van de Ecuadoraanse provincie Morona Santiago. Het gebied bevat onder meer nevelwouden, zandsteenplateaus, Amazone-laaglanden en uiterwaarden, stukken bos naast de rivier die kunnen overlopen.

Die uiteenlopende ecosystemen herbergen meer dan duizend vogelsoorten en grote zoogdieren als jaguars, tapirs en brilberen. Het reservaat wordt een belangrijke corridor voor die soorten omdat het verbonden is met andere beschermde gebieden, in het oosten van Ecuador en het noorden van Peru.

Campagne

Morona Santiago, de provincie waar het park ligt, telt bijna tweehonderdduizend inwoners, van wie de meesten behoren tot de inheemse gemeenschappen Shuar en Achuar. Die gemeenschappen uiten al jarenlang hun bezorgdheid over de oprukkende mijnbouw, houtkap en veeteelt in de regio. De provincie heeft met 8900 hectare per jaar een van de hoogste ontbossingspercentages van het land, volgens het Andes Amazon Fund.

Voor de toekomst van onze bossen, rivieren en dieren en voor het welzijn van onze mensen. Samen kunnen we slagen.

Rafael Antuni (Gouverneur Morona Santiago)

In november 2021 startten verschillende lokale organisaties een gezamenlijke campagne om de bescherming van hun land te verbeteren. Die mondde uit in een overeenkomst tussen vier inheemse verenigingen en de regering van Morona Santiago. ‘Het natuurgebied zal helpen bij het behoud van de culturele praktijken van dit gebied voor huidige en toekomstige generaties, zegt het Andes Amazon Fund. Het zal ook duurzame ontwikkeling en levensonderhoud bevorderen.

Uniek proces

Het planningsproces, uitgevoerd met steun van de ngo Natuur en Cultuur, was uniek voor Ecuador. Het omvatte onder meer 21 vergaderingen met de vier inheemse groepen - inclusief bijna negenhonderd bewoners - om hun verschillende visies op het reservaat te begrijpen.

Laten we samen, als Shuar, Achuar en mestiezen, onze manier van leven beschermen, via de bescherming van de wouden, rivieren en het klimaat, met de wetenschap en actie waar we allemaal van afhangen, zei Rafael Antuni, gouverneur van Morona Santiago bij de aankondiging van het natuurgebied. Voor de toekomst van onze bossen, rivieren en dieren en voor het welzijn van onze mensen. Samen kunnen we slagen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen bij IPS-partner Mongabay.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.