‘Ondeelbaar en levend geheel’, Nieuw-Zeelandse Whanganui rivier wordt rechtspersoon

Nieuw-Zeeland heeft de rivier Whanganui de juridische status van een persoon toegekend. De wetgeving is goedgekeurd in het parlement, melden Nieuw-Zeelandse media.

Jason Pratt (CC BY 2.0)

 

Maori’s, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland, strijden al sinds 1870 voor erkenning van hun relatie met de rivier. ‘Met dit besluit komt een einde aan het langste juridische proces in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland’, zei de verantwoordelijke minister Christopher Finlayson.

‘Ik weet dat sommige mensen het raar zullen vinden een natuurlijke bron een juridische persoonlijkheid te geven, maar het is niet vreemder dan bedrijven of stichtingen een rechtspersoonlijkheid toekennen.’

De rivier Whanganui wordt erkend als ondeelbaar en levend geheel en krijg de rechten en plichten van een rechtspersoon.

De rivier Whanganui wordt erkend als ondeelbaar en levend geheel en krijg de rechten en plichten van een rechtspersoon. ‘Hiermee wordt de diepe spirituele band tussen de Whanganui Iwi (Maori’s, red.) en hun voorouderlijke rivier erkend en een sterk platform gecreëerd voor de toekomst van de rivier’, zei Finlayson.

Er komt een financiële genoegdoening van 80 miljoen dollar en er wordt 1 miljoen uitgetrokken voor het juridische raamwerk. De overheid stelt ook 30 miljoen dollar beschikbaar voor een fonds dat zorg moet dragen voor de gezondheid en het welzijn van de rivier.

De rivier wordt vertegenwoordigd door twee afgevaardigden. Eén daarvan wordt benoemd door de Maori’s, de andere door de staat. De afgevaardigden worden geacht de belangen van de rivier te behartigen.

Formele onderhandelingen

Hoewel de Whanganui Iwi al langer dan een eeuw strijden voor de rivier, begonnen pas in 2009 formele onderhandelingen. In de afgelopen jaren werden diverse overeenkomsten ondertekend en vorig jaar werd al wetgeving geïntroduceerd.

De rivier Whanganui is met 290 kilometer de langste bevaarbare rivier van het land. Hij strekt zich uit van Mount Tongariro tot de Tasmanzee.

In 2014 kreeg Te Urewa, een voormalig nationaal park in Nieuw-Zeeland, ook al de status van rechtspersoon.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.