Nieuwe Braziliaanse regering al meteen in zware problemen

Nieuws

Nieuwe Braziliaanse regering al meteen in zware problemen

Nieuwe Braziliaanse regering al meteen in zware problemen
Nieuwe Braziliaanse regering al meteen in zware problemen

IPS

22 juni 2016

“Alles lijkt hier nog in opbouw maar is eigenlijk al aan het vervallen”, klinkt het in een lied van Caetano Veloso. Het vat goed samen wat er met de nieuwe Braziliaanse regering van Michel Temer aan de hand is. Ze begon pas op 12 mei maar zit al zwaar in de problemen, door hetzelfde corruptieschandaal dat de vorige regering nekte.

Er hangen de belangrijkste leiders van de centrumrechtse PMDB, de kern van de nieuwe coalitie, aanklachten voor corruptie boven het hoofd. Zelfs al leiden die niet tot celstraffen, ze verzwakken hen wel politiek en dreigen de regering te destabiliseren.

Nieuwe onthullingen over Petrobras

Oud-senator Sergio Machado onthulde dat 23 politici, waarvan 10 van de PMDB, geld hebben gekregen voor contracten van staatsoliebedrijf Petrobras met bouwbedrijven en andere leveranciers. Machado was vroeger voorzitter van Transpetro, het transportbedrijf van Petrobras.

Zijn verklaringen aan het gerecht werden op 15 juni openbaar gemaakt. Dat gebeurde nadat het Hooggerechtshof Machado’s samenwerking met het gerecht in het enorme corruptieonderzoek rond Petrobras had goedgekeurd.

Vicepresident Michel Temer, interim-president sinds de schorsing van Dilma Rousseff op 12 mei, zou Machado in 2012 1,5 miljoen real (destijds zo’n 650.000 euro) gevraagd hebben om een kandidaat-burgemeester in São Paulo illegaal te helpen.

Strafzaken tegen PMDB-kopstukken

Temer ontkent in alle toonaarden, net als de andere PMDB’ers die Machado noemde. Minister van Toerisme Henrique Alves stapte wel op als minister van Toerisme.

Machado lekte ook opgenomen gesprekken tussen ministers Romero Jucá en Fabiano over manieren om het gerechtelijk onderzoek te stoppen.

Jucá blijft voorlopig voorzitter van de PMDB, maar ondertussen lopen er al negen strafzaken tegen kopstukken van zijn partij.

Schorsing van Dilma Rousseff

Het Petrobrasschandaal had de linkse Arbeiderspartij (PT) al zware schade toegebracht. Het leidde tot de afzettingsprocedure tegen Rousseff, die daarom sinds 12 mei geschorst is, en dreigt een einde te maken aan de politieke carrière van Luiz Inácio Lula da Silva, president van 2003 tot 2011.

Nu is de PMDB aan de beurt, de partij die de laatste twintig jaar mee aan de macht is.  Temer en zijn partijgenoten kunnen op lange termijn misschien vrijgesproken worden maar vandaag is de strijd vooral politiek in plaats van juridisch.

Door het Petrobrasschandaal kwamen al tientallen zakenmensen in de cel terecht. De meeste verdachte politici moeten het vonnis van het Hooggerechtshof afwachten. Maar in politiek zijn reputatie en imago belangrijker dan gerechtelijke uitspraken.

Lula kan overleven

De kans is klein dat de politici die in het Petrobrasschandaal genoemd worden, het politiek zullen overleven. Op Lula na misschien, maar hem kan de gerechtelijke uitspraak fataal worden.

Hij wordt ervan verdacht gunsten te hebben ontvangen van betrokken bouwbedrijven en het Petrobrasonderzoek te hebben gedwarsboomd. Dat beschadigt zijn imago maar waarnemers gaan ervan uit dat hij tijdens een verkiezingscampagne een groot deel van zijn populariteit zou kunnen terugwinnen, vooral bij de arme bevolking.

Maar een veroordeling zou het hem minstens acht jaar onmogelijk maken presidentskandidaat te zijn, te veel voor iemand die zeventig is.