Nieuwe chip maakt computers zuiniger

Nieuws

Nieuwe chip maakt computers zuiniger

08 december 2011

Wetenschappers zijn er in geslaagd om voor het eerst een werkende computerchip te bouwen uit molybdeniet, een materiaal dat chips sneller, kleiner en vooral zuiniger kan maken.

Computers verbruiken wereldwijd een enorme hoeveelheid energie. Bovendien zijn er heel wat dure materialen in nodig, waaronder zuiver silicium.

Dat kan veranderen, nu een team van Zwitserse wetenschappers een alternatief gevonden heeft voor silicium. Molybdeniet of MoS2 is een mineraal dat overvloedig in de natuur voorkomt. Eerder dit jaar slaagde het team van de Ecole Fédérale Polytechnique de Lausanne er al in om een transistor uit het materiaal te maken, nu is er ook een rudimentaire, maar werkende chip.

MoS2 heeft als voordeel dat het ook in een erg dunne laag van enkele atomen dik werkzaam blijft. Zo kunnen nog veel kleinere computerchips gemaakt worden dan tot nog toe het geval is, maar kan vooral veel energie bespaard worden.

Molybdeniet lijkt het chipmateriaal van de toekomst te worden, omdat het bovendien veel buigzamer is dan silicium en dus prima geschikt is voor de opmars van flexibele elektronica.