Nieuwe generatie guerrillastrijders bedreigt Tadzjikistan

Nieuws

Nieuwe generatie guerrillastrijders bedreigt Tadzjikistan

Portia Crowe

25 mei 2011

Terwijl het oog van de wereld gericht is op de onrust in landen in het Midden-Oosten, zoals Bahrein, Syrië en Israël, constateert de International Crisis Group (ICG) ook een toenemende veiligheidsdreiging in Centraal-Azië.

Gisteren publiceerde de ICG een rapport over de groeiende veiligheidsdreiging in Tadzjikistan. Het rapport concentreert zich vooral op de opstanden in de oostelijke regio Rasht. Militaire operaties tegen krijgsheren en jonge opstandelingen mislukten daar. In 2010 werd enkel een wankele vredesovereenkomst bereikt tussen de regering en groepen die beschuldigd worden van terrorisme.

Tadzjikistan heeft daarnaast te maken met groeiende invloed van de Islamitische Beweging van Oezbekistan (IMU), die momenteel actief is in Afghanistan. De IMU is een guerrillabeweging “met een visie van een islamitisch kalifaat” die in Afghanistan samen met de taliban vecht, zegt Paul Quinn-Judge, projectdirecteur Centraal-Azië van de Crisis Group.
 
In het rapport wordt gewaarschuwd dat een verzwakt Tadzjikistan de interesse kan wekken van guerrillastrijders in Centraal-Azië, nu het conflict in Afghanistan steeds dichter bij de 1400 kilometer lange grens tussen Afghanistan en Tadzjikistan komt.

“Corruptie is een groot probleem “, zegt Quinn-Judge. De regering van Tadzjikistan wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij drugssmokkel via Afghanistan naar China en Rusland en zou daarom de grens vrijwel onbeveiligd laten.

Noord-Afrikaans scenario

Tadzjikistan heeft nog maar dertig militairen in zijn enige goedopgeleide antiterrorisme-eenheid. Intussen infiltreren Afghaanse strijders al jaren in Tadzjikistan. “Het land heeft vrijwel geen capaciteit om een toegewijde groep opstandelingen tegen te houden”, staat in het rapport.

De dreiging komt van een nieuwe generatie guerrillastrijders binnen Tadzjikistan en de IMU. “Het gaat vooral om mannen van in de twintig die weinig meer weten van de Tadzjikische burgeroorlog van 1992 tot 1997”, zegt de ICG. Tijdens dat etnische conflict kwamen 50.000 tot 100.000 mensen om.
 
Behalve met corrupte politiek en een zwak leger, heeft het land te maken met een “zieltogende” economie en slechte infrastructuur, meldt het rapport.

Gezien de situatie in het land, voorspellen sommigen dat de golf volksopstanden in het Midden-Oosten zal overslaan naar Tadzjikistan.

“President Rakhmon ontkent dat een Noord-Afrikaans scenario mogelijk is in Tadzjikistan”, zegt Robert Templer, programmadirecteur Azië van de ICG. “Maar het land is zo kwetsbaar, dat een klein, plaatselijk probleem snel kan uitgroeien tot een dreiging voor het regime. Tadzjikistan is niet immuun.”