Nieuwe getuige in verdwijning 43 studenten in Mexico

In de ophefmakende zaak van de verdwijning van 43 Mexicaanse studenten is een nieuwe getuigenis opgedoken. Die is zeer belastend voor de federale politie.

  • Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CC BY 2.0) Een mars in september 2015 ter herdenking van de gebeurtenissen in Iguala. Comisión Interamericana de Derechos Humanos (CC BY 2.0)

Op 26 september 2014 verdwenen 43 studenten in de stad Iguala na een charge op hun bussen door de lokale politie.

Volgens een nieuwe getuige waren ook minstens twee federale politieagenten aanwezig toen de jongeren uit de bus werden gehaald.

Het onderzoek naar de verdwijning van de Mexicaanse studenten zit al een tijd vast.

Volgens een groep van onafhankelijke experts, die was aangeduid door de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten, heeft het openbaar ministerie zwaar geblunderd.

Drugshandel

Het motief voor de verdwijning is drugshandel, zeggen de experts. Een netwerk van drughandelaars in Iguala vervoert heroïne naar de Verenigde Staten aan boord van commerciële autobussen. De studenten stapten zonder het te weten aan boord van zo’n bus.

De nieuwe getuigenis suggereert dat de invloed van het plaatselijke drugkartel tot in de federale politie reikt.

Het gerecht gaat ervan uit dat de studenten vermoord zijn en nadien verbrand werden in een afvaloven. Het baseert zich daarvoor op verklaringen van drie mannen die de moorden zouden hebben gepleegd. Maar hun verklaringen bevatten heel wat tegenstrijdigheden, zeggen de experts.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift